Una de les sales ubicades a les instal·lacions de firaReus ha estat ocupada per aficionats a la tecnologia durant aquesta Setmana Santa. Però no uns aficionats qualsevols. Una vegada creuem la porta, se sent un remor, però l’ambient és tranquil.
Ningú ho diria, però són un grup d’una vintena d’infants que tenen entre 7 i 12 anys. Tots ells estan participant en el Campus Tecnològic, unes jornades organitzades durant les vacances escolars i centrades en ensenyar sobre la tecnologia, però també en educar en aquest àmbit. La majoria d’ells són nens: només hi ha tres nenes assegudes davant els ordinadors.
«Els volem ensenyar a través del joc. Creiem que si entenen com funcionen les diferents eines, seran prou racionals per a entendre quines són les limitacions que tenen», explica Adrián Garcés, responsable de talent i formació del Clúster TIC Catalunya Sud. La potenciació d’aquests aprenentatges arriba en un moment en què es qüestiona quin hauria de ser l’accés dels més petits a aquestes noves tecnologies.
El més important per a l’organització és «que es diverteixin»: «El taller s'enfoca en la ciència, tecnologia, robòtica... La idea bàsica és que els joves des de ben petits ja tinguin aquest foment a les noves tecnologies, que perdin la por, que no hi hagi aquesta bretxa intergeneracional i sobretot que es diverteixin alhora que aprenen», remarca Garcés.
La prova fefaent d’aquesta voluntat és l’eina amb la qual estan treballant aquest dimecres: el Minecraft. L’Òscar i l’Abril són dos dels participants, tots dos d’onze anys. «Avui ens han dit que construíssim una casa per a protegir-nos dels animals», diu l’Òscar. Aquest és precisament un dels objectius també, fomentar la creativitat mentre ells mateixos experimenten.
L’Abril diu que ha participat altres vegades. «Hi tinc interès, però encara no sé si m’hi voldré dedicar quan sigui gran», explica. Aquest precisament és un dels objectius: «Crear cantera», diu el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, qui remarca que «és evident que hem de generar aquest interès i aquesta motivació especial perquè siguin els infants els que vegin que aquest tema tecnològic és una prioritat des de tots els punts de vista».
El Campus Tecnològic va començar dilluns d’aquesta Setmana Santa, i al llarg de quatre jornades els petits i petites realitzen tallers de construcció de robots amb Lego i impressió 3D, creació de videojocs i programació amb intel·ligència artificial, disseny de mons virtuals amb Minecraft i exploració de la realitat augmentada.