Un joc interactiu per conèixer millor els tocs de campanes de la ciutat

Òscar Cadiach quedó atrapado tres días a 7.300 metros, solo y sin poder salir de una pequeña tienda a causa de un temporal en una expedición al Kangchenjunga: «Sentía que estaba en un nicho»

23 abril 2020 21:00 | Actualizado a 05 mayo 2020 12:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Campaners de Reus, resultat de la unió de l’Agrupament Escolta i Guia Misericòrdia i l’Agrupament Escolta i Guia MontsantCim, han creat un joc interactiu a les xarxes socials amb l’objectiu d’amenitzar el confinament i amb finalitat didàctica.

Consisteix a respondre preguntes amb diferents opcions de resposta, de les quals només una és correcta.  L’endemà és quan s’ofereix la solució i juntament amb una explicació concreta. Les qüestions solen estar relacionades amb els tocs de campana que es fan a la ciutat, els seus significats, els noms de les diferents campanes que té el campanar, les dates de construcció d’aquest i altres curiositats històriques de l’univers campaner. 

«La idea va sorgir arran l’allau de reptes que es realitzaven al principi del confinament a les xarxes i vam pensar que seria interessant fer participar la gent en una iniciativa com aquesta, tot responent preguntes amb les quals coneixerien les campanes més a fons. Ens ha sorprès la participació.

Ha estat un projecte que també ens ha permès gaudir d’imatges antigues del campanar», explica Gerard Baiget, dels Campaners de Reus. Així doncs, les diferents preguntes que s’han publicat han engrescat la comunitat de seguidors. Una altra idea que també ha funcionat bé ha estat la compartició, per part dels seguidors, d’imatges on es veiés el campanar des de casa seva.

«Els reusencs i reusenques ens coneixen força. Saben quina és la nostra tasca com a Campaners de Reus: la recuperació dels tocs tradicionals. Són 20 anys de projecte. La gent sap que les campanes funcionen de forma automàtica i que, per esdeveniments festius tradicionals, es recuperen tocs de forma manual», afegeix Baiget.

Val a dir que, l’entrada del col·lectiu a les xarxes socials, fa uns anys, també els ha ajudat a difondre la seva tasca i donar-se a conèixer encara més. «Ha estat bàsic i ens ha donat l’opotunitat de fer pedagogia dels tocs. I és que en molts casos, no es para l’orella quan sonen les campanes. Un aspecte que ha canviat molt amb els anys», diu.

Es tracta, a més, d’un col·lectiu inquiet que també innova en tocs. N’ha creat de nous, com ara el Toc de la Festa Major petita i el Toc de Reivindicació. 

Un any diferent

L’agrupació dels Campaners de Reus ja dóna per descartat celebrar Sant Pere i el seu aniversari. «A veure si per Misericòrdia, l’assumpte millora. Volíem celebrar l’efemèride d’haver arribat als 20 anys, però hem ajornat tot el que volíem dur a terme. Teníem idees com ara fer una trobada entre campaners que han passat pel campanar de la ciutat o algunes xerrades relacionades. Tot s’haurà de deixar pausat fins a nou avís», esmenta.

Preguntats pel futur, els Campaners de Reus el troben d’allò més «incert». «Ens agradaria que, almenys, les campanes sonessin per les ocasions especials».

Comentarios
Multimedia Diari