El Concurs Exposició Nacional de Roses del Centre de Lectura de Reus (CdL) va encetar ahir la 75a edició i va tornar a la presencialitat després de l’arribada de la Covid. El Teatre Bartrina va convertir-se un any més en un jardí de roses (ho serà fins dilluns), en el símbol de l’esforç de molts roseristes que van dedicar temps en tenir cura d’una flor tan reusenca com és la rosa. Passejar dissabte pel nucli antic ja era un espectacle d’aromes a rosa amb la iniciativa Roses de Reus –a través de la qual quatre edificis històrics llueixen instal·lacions florals fins dilluns– i entrar al Bartrina va suposar sumergir-s’hi del tot.
Les roses també desperten records. Almenys així ho va defensar l’empresària i sòcia del CdL, Anna Civit, encarregada de fer la glossa: «Els records em porten olors, recordo la meva mare demanant-me que l’ajudés a regar les plantes, estava en contacte amb les roses. També estic vinculada a Reus i el CdL, emblemes dels quals són una rosa».
La tradició
La tradició va ser altre un tema destacat en el seu discurs: «L’activitat roserista enganxa i molts participants ho fan per tradició». Va lloar les tasques que no es veuen i que els cultivadors fan per lluir les roses de forma efímera. «Coneixen la terra, el clima, han de controlar el temps de poda i el reg», va dir. El certamen és degà i va recordar que la primera exposició es va dur a terme el 1936, «en temps difícils, després no va tenir continuïtat fins al 1949». «Els anys 2020 i 2021 no van ser presencial, però sí que es van continuar fent activitats», assenyalà. Un cop conclosa la lectura, la mestra de cerimònies, Empar Pont, va passar la paraula a les autoritats assistents.
El president del CdL, Lluís Miquel Pérez, va resumir els anys de pandèmia tot dient que «vam reformular-nos en un format fotogràfic i això té continuïtat» i va descriure el recinte teatral com a un «roserar», tot al·ludint el que hi ha a la zona de Mas Iglesias. La delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, va descriure el CdL, per la seva banda, com a un «far, una escola de la democràcia». La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó –vestida de rosa– va esmentar diversos refranys al voltant de la figura d’aquesta flor i va recordar que la ciutat floreix aquests dies gràcies a les roses, va esmentar especialment el Palau Bofarull i que, «des de la Diada de Sant Jordi, ja hi havia el camí marcat» fins al dia de l’estrena del concurs d’ahir. L’alcalde Carles Pellicer va posar l’accent en els roseristes, així com les tasques de l’Escola d’Horticultura i Jardineria i l’Escola d’Art i Disseny, a la qual Llauradó també s’hi va referir, així com la resta d’autoritats.
Tot seguit, es van lliurar els premis de les dues modalitats de què consta el certamen: el Concurs Exposició Nacional de Roses i el de composicions florals de roses, que va assolir la 35a edició. Els primers premis de cada categoria del Concurs E. N. de Roses van ser per a Manel Mora (Afeccionats Rosa Estàndard), Carme Miró (Afeccionats Poliandres) i Cori Fonts (Accionats Miniatures). També es van donar els premis especials als Germans Domingo Monteverde, Encarna Albea, Manel Mora, Ramon Fonts, Laura Pallejà, els Germans Fonts Capdevila i Araceli Mestre. Quant a l’altre concurs, Dídac Cruset va guanyar per Roses de la llum. I, el guanyador del concurs d’Instagram #rosesCLR2022 va ser Pere Rosselló, per Big Bang.