<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El refugi antiaeri de Castellvell, a un pas per tornar a aflorar

El municipi treballa en la consolidació del túnel de 80 metres que va sortir a la llum al 2019 i podria ser visitat l’any vinent

08 diciembre 2022 07:00 | Actualizado a 15 diciembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sota el carrer Sant Jaume de Castellvell del Camp s’obre camí un dels refugis antiaeris que va protegir als veïns del municipi dels bombardejos de la Guerra Civil Espanyola. Va ser construït al 1938, juntament amb un segon refugi que tindria una de les boques a tocar de la Casa de la Vila. Tots dos van quedar clausurats al 1939. Han passat més de 80 anys i, ara, un dels refugis –el que transcorre des del carrer Sant Jaume fins a Pompeu Fabra–, tornarà a ser trepitjat pels castellvellencs.

«Esperem que al 2023 ja sigui visitable», diu l’alcalde del municipi, Josep M. Sabaté. Tres anys després de la redescoberta d’aquest espai històric, els treballs se centraran, en els propers mesos, en la consolidació dels 80 metres de passadís subterrani. També s’habilitaran punts de llum i un petit espai inicial amb una pantalla, que serà el punt de partida. Serà llavors que l’espai podrà ser, finalment, visitat.

Va ser a l’estiu del 2019 que el refugi va tornar a veure la llum. Els veïns sabien de l’existència d’aquests túnels i d’on estarien ubicades les entrades. «S’estaven fent obres de renovació als carrers del centre, i arribats a la zona de Sant Jaume, on sabíem que hi havia una de les boques, vam demanar buscar-la», explica Sabaté, que recorda que aquella va ser la primera decisió que va prendre com a alcalde. L’antic refugi no va tardar en aparèixer i, des de llavors, el consistori va començar a treballar en la recuperació d’aquest vestigi de la Guerra Civil.

$!Els treballs de la primera fase s’han centrat en l’obertura del refugi. FOTO: Alfredo González

El primer pas va ser declarar-lo Bé Cultural d’Interès Local, una protecció que permetia iniciar l’impuls d’aquest patrimoni. Posteriorment, el consistori va donar pas a una primera fase d’obres amb una inversió de prop de 90.000 euros (uns 25.000 han estat subvencionats), que ha servit per obrir l’accés, la part més complexa. Ara, toca encarar la segona etapa, que requereix de més de 100.000 euros, finançats a través del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona. Actualment, ja s’estaria treballant en la licitació, amb previsió que les obres comencin i finalitzin durant el proper any.

Repàs de l’estructura

Els treballs estaran centrats, d’una banda, en la consolidació de l’espai. Segons Josep M. Sabaté, hi ha una part que, d’entrada, està en bones condicions, però n’hi ha una altra on hi podria haver perill d’esfondrament. Així doncs, caldrà assegurar aquesta part més vulnerable i es farà un repàs dels 80 metres per assegurar que tota l’estructura està en condicions. Un cop fet això, es col·locaran punts de llum al llarg de tot el recorregut i, finalment, es farà una petita museïtzació a mode d’introducció. L’objectiu final és que Castellvell del Camp pugui comptar amb un centre d’interpretació que permeti posar al visitant en context. No obstant, aquest seria un projecte més a llarg termini.

Una altra qüestió és el segon refugi antiaeri, també de 80 metres de llarg i amb una de les boques ubicada a la zona de l’ajuntament. La seva reobertura, però, «per ara no és prioritària», diu l’alcalde. Recorda que la descoberta de l’altra vestigi estava emmarcada en unes obres que s’estaven fent a la via pública. A més, en aquest segon cas «no creiem que estigui en bon estat».

Així doncs, tots els esforços estan centrats, ara mateix, en la posada a punt i obertura al públic del primer refugi. D’entrada, la idea és fer unes jornades de portes obertes perquè tothom pugui visitar aquesta petita part de la història de Castellvell. Sabaté també explica que hi ha la intenció de contactar amb escoles de municipis propers perquè puguin fer visites educatives.

El que encara està per definir és com funcionaran les visites regulars. «Hem de plantejar si ho fem a través de reserva, si posem algun horari... Cal estudiar-ho», assenyala el batlle.

Comentarios
Multimedia Diari