<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El parc de Mas Iglesias de Reus recupera l’olor perduda

El Roserar de Joaquima Gallisà ha estat reinaugurat, aquest diumenge, després d’una remodelació que ha permès que l’espai recuperi les flors que fa anys van morir

04 febrero 2024 19:06 | Actualizado a 04 febrero 2024 19:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El roserar del parc de Mas Iglesias «torna a lluir esplendorós». Així ho deia el matí d’aquest diumenge, 4 de febrer, la historiadora i arxivera reusenca Carme Puyol. I és que tot l’espai ha estat remodelat després d’anys d’abandonament i una llarga reivindicació veïnal per recuperar-lo. Aquest diumenge, finalment, s’han vist el fruits dels treballs realitzats durant els darrers mesos per part de l’Ajuntament de Reus. Amb una festa familiar durant el matí, quedava reinaugurat aquest roserar que porta nom de dona, el de Joaquima Gallisà.

Nascuda a Reus al 1916, Gallisà era una gran apassionada de les roses i al 2007 –tretze anys després de la seva mort– es va inaugurar aquest roserar ubicat al parc de Mas Iglesias com un homenatge «a una de les millors rosaristes de la ciutat», ha destacat Puyol. Gallisà va estar molt implicada amb el Concurs de Roses del Centre de Lectura de Reus i va aconseguir crear tres noves varietats de roses, que va anomenar Rosa Rueda i Elena (dedicades a les seves netes) i Montserrat Tarradellas.

Remodelar l’espai «era un compromís que havia agafat aquest nou ajuntament i que s’ha fet realitat», valora el president de l’Associació de Veïns el Roserar de Mas Iglesias, Francesc Jornet. No obstant, «no és un punt i final, sinó un punt i seguit, perquè encara falta una última fase», reivindica, alhora que demana que, ara, hi hagi un manteniment per no perdre l’esplendor.

Durant la inauguració, el regidor de Via Pública, Daniel Marcos, ha detallat els treballs que s’han dut a terme, «una remodelació més que necessària», deia, ja que els rosers inicialment plantats van acabar morint. Concretament, s’han renovat les terres, els parterres i s’han substituït els elements de fusta malmesos. També s’ha instal·lat un nou sistema de reg que optimitza l’eficiència hídrica. Pel que fa als rosers, s’ha fet «una nova composició», organitzats cromàticament, tot buscant «un efecte visual».

Entre les tipologies de rosers, n’hi ha d’híbrids de te amb diverses varietats, els floribunda, roses antigues i també d’enfiladisses. Varietats que es complementen amb herbes, flors silvestres, aromàtiques i altres espècies per promoure la biodiversitat.

La remodelació del Roserar de Joaquima Gallisà lliga amb el projecte de Viles Florides, al qual Reus hi està adherida. Però com ha recordat l’alcaldessa, Sandra Guaita, també hi ha una estreta relació entre la rosa «i la nostra ciutat i història», sent el símbol de Reus. «Aquest parc és un referent, també a Catalunya, perquè hi ha molts pocs parcs públics de roserars», ha afegit l’alcaldessa, per la qual cosa reivindica la implicació de tots per mantenir-lo.

També l’Escola Eduard Toda ha participat de la inauguració, amb la intervenció d’alumnes que han explicat què significa per a ells tenir un espai així prop de l’escola: «És un jardí d’aventures, ple d’històries que creixen com les flors», on «cada roser és com una pàgina d’aprenentatge». «Les classes a l’aire lliure ens fan connectar amb la natura. Fem, d’aquest espai, un lloc màgic d’aprenentatge».

D’aquesta jornada, també queda pel record el nou mural que dona la benvinguda als visitants des de l’accés per President Macià. Té d’especial que està format per les pinzellades de desenes de persones diferents, des d’infants a grans. I és que tothom que ha volgut ha pogut agafar el pinzell i pintar alguna part del mural dissenyat per Gasic Painter. L’artista explica que ha apostat per un estil gaudinià, amb unes roses de formes geomètriques. Sobre la paret, ha marcat cada una de les seccions i, qui ha volgut participar, només calia que agafés el pinzell i pintés una secció del color indicat. També durant la jornada, s’ha fet una petita plantació de rosers.

Comentarios
Multimedia Diari