Ben pocs reconeixements li queden per rebre a un il·lustre reusenc com és en Xavier Amorós, qui ha dedicat tota la seva vida a la ciutat i al món de les lletres. D’aquí, segurament, l’enorme il·lusió que als seus més de noranta anys transmetia mentre observava el guardó d’El Més Amic de Reus i escoltava atentament les explicacions d’en Joan Maria Mallafrè.
«Són molt amables. Si pogués, els hi faria un homenatge a tots ells perquè se’l mereixen», ha explicat content, mentre els assistents a l’acte no paraven de saludar-lo. Entre ells, amics, familiars i membres dels Amics de Reus que no s'han volgut perdre l’entrega del guardó que, enguany, s'ha celebrat al restaurant La Bella Itàlia.
Abans d’iniciar el dinar previst per una vuitantena de comensals, el guardonat ha estat explicant anècdotes i vivències amb quasi tots ells. També ha tingut paraules de record per aquelles persones que li van obrir la finestra al món de les lletres. «Estic molt agraït a la gent que em va portar cap a la lectura, perquè llegint m’ho he passat molt bé. I m’ho segueixo passant encara molt bé, perquè per molt que tinguis 96 anys pots llegir i t’ho passes bé. I això és una gran cosa», ha manifestat.
Però com que el ‘Més Amic’ de les lletres ho és encara més de la ciutat també va dedicar unes paraules al C.F. Reus Deportiu sense perdre el sentit de l’humor. «M’agradaria que em convertissin en futbolista per poder jugar a futbol amb el Reus Deportiu. A veure si entre tots ho aixequem una mica això». L’ambient relaxat i distès de l’aperitiu ha deixat pas al dinar i a la part més protocol·lària de l’entrega del premi com a Més Amic de Reus, un guardó que l’entitat reusenca que porta el mateix nom entrega des de fa més de tres dècades i que reuneix a noms i entitats de la ciutat tan il·lustres com El Círcol de Reus, el Centre de Lectura, Anton Pont, Ramon Gomis, Albert Vilalta o Jaume Gil Aluja.
Una carrera d’èxits
Des del Centre d’Amics de Reus, el seu president ha explicat que la decisió de la junta de premiar a Xavier Amorós, ratificada després per l’assemblea de socis, es fonamentava en la llarga i exitosa trajectòria del poeta i escriptor reusenc.
Per fer-ne un breu resum, apuntar que va començar a escriure poesia el 1940 i que el 1958 va rebre el premi Santiago Rusiñol per l’obra teatral ‘Història sentimental’, als Jocs Florals de la Llengua Catalana celebrats a l’Argentina. El 1982 va ser guardonat amb el Premi de Literatura Catalana (poesia) de la Generalitat de Catalunya gràcies a l’antologia de poemes 1959-1964. L’any 2000, i comentada pel seu fill, es van publicar els Poemes inèdits (1940-1959).