Gairebé una vintena de famílies, les quals duran els fills a començar el segon cicle d’educació infantil (3-6), van assistir ahir a una xerrada informativa sobre preinscripció escolar –que serà del 12 al 26 de març– i que es va dur a terme al Centre Cívic Gregal de Reus. La trobada, segons es va fer palès moments previs al començament, era l’ocasió perfecta per saber més d’una qüestió prioritària per a les famílies ara: el nou mapa escolar. Aquest, llavors, però, encara no era publicat a data d’ahir, aquest dimarts 18 de febrer, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i les famílies van reclamar, un cop més, informació clara.
Tot i que des de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament (que no és competent en el tema) va donar, a principis de mes, un missatge de tranquil·litat afirmant que hi havia places suficients, les famílies continuen demanant explicacions. «Què passarà, però, si venç el termini de preinscripció i el mapa escolar encara no ha sortit publicat?» o «si fins i tot se’ns ha enviat una carta [amb la nova zonificació, per què no en podem parlar?]» van ser algunes de les aportacions fetes per les famílies assistents i compartides per moltes altres, dins la sessió.
El personal tècnic va aportar, al seu torn, que la xerrada es focalitzaria en donar informació sobre la preinscripció i, mentre aquest mapa no fos pujat al sistema, encara no seria «del tot oficial». «L’Ajuntament va elevar, en el seu moment, el document al Departament d’Educació i des d’aquest, òrgan competent, l’hauran de publicar», van traslladar les tècniques de l’àrea d’educació.
Malgrat no ser objecte de la xerrada aquesta nova zonificació, s’hi van abordar aspectes molt lligats a aquesta: va esmentar-se, per exemple, el tema del sistema de punts a l’hora de triar quines escoles públiques posar a la sol·licitud, tenint en compte la proximitat de casa o la feina amb el centre escolar. Detall que podria veure’s afectat per la nova zonificació.
«Per tal de fer una bona preinscripció, cal que ens informem bé abans i evitar rumorologies, pot ser que ens arribi que aquest o altre centre educatiu està de moda o un altre que no; també cal informar-se del projecte educatiu que té cada escola en qüestió i anar a diverses jornades de portes obertes, per tenir més informació». Aquests van ser alguns dels consells donats per l’àrea tècnica de l’ajuntament. Altres professionals de l’àmbit educatiu, com ara Mar Cervantes, de l’equip directiu de l’Escola Pompeu Fabra, i Íngrid Camplà, també al capdavant de l’Escola Els Ganxets, van explicar què és la Xarxa d’Escoles Públiques de Reus (XEPR), formada per 20 centres educatius. Tant Cervantes com Camplà van descriure l’agrupació com a pionera i gràcies a la qual s’ha generat una entesa entre les escoles que hi formen part. També van defensar fer una tria de centres on l’escola que es triï sigui pública.
Conèixer bé les escoles a triar
Que existeixin agrupacions com ara la XEPR és important per a les famílies. Així ho va corroborar, per la seva banda, la Blanca, una mare que va fer de testimoni durant la sessió, com a exemple de família que havia fet ja preinscripció en aquest segon cicle d’educació infantil. «Us recomano que mireu els projectes que hi ha darrere les escoles, que s’hi adiguin als vostres valors i que aneu a totes les portes obertes possible. És tot un repte, perquè t’omplen l’agenda, però val la pena, perquè sovint tens prejudicis i se n’aprèn molt, a mi em van sorprendre molts centres escolars que no coneixia», va dir la seva la Blanca.