Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Centre de Lectura de Reus dona la benvinguda al nou curs celebrant un segle de ràdio

La periodista reusenca Coia Ballesté Brumós va ser l’encarregada d’inaugurar la nova etapa acadèmica 2024-2025, mentre destacava els 100 anys de la primera recepció radiofònica a Reus, produïda al Teatre Bartrina

30 octubre 2024 13:52 | Actualizado a 30 octubre 2024 13:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Centre de Lectura de Reus donava ahir la benvinguda al nou curs acadèmic 2024-2025, i ho va fer amb l’ajuda de la periodista Coia Ballesté. La sala Emili Argilaga, on ja és costum realitzar aquests actes, comptava amb un nivell d’assistència excel·lent, amb quasi tots els seients ocupats per ciutadans i periodistes companys i amics de la Coia Ballesté.

Va ser al voltant de les set de la tarda, quan començava la inauguració del curs. La conferència es va desenvolupar en un total d’una mitja hora i va rebre el nom de Reus, París i Londres: un segle de màgia. Aquesta denominació prové per la celebració dels 100 anys de la primera recepció de ràdio a Reus, produïda el 29 de gener de 1924.

La primera recepció va comptar amb un gran nivell d’importància per la societat de l’època, i va anar a càrrec de dos membres del Centre de Lectura, Joan Díaz i Francesc Balcells. Ells van aconseguir rebre les senyals horàries de París de forma radiofònica així com un concert emès des de l’estació de Nauen, a Alemanya.

Aquesta primera recepció es va dur a terme al Teatre Bartrina, el qual en aquell moment es trobava ple de persones concentrades i meravellades per una petita caixeta de la qual hi sortien sons sense necessitar cables o qualsevol altra tecnologia. Segons Ballesté, «va resultar màgic».

Joan Díaz i Francesc Balcells van aconseguir la primera recepció de ràdio a Reus, el 1924

Entre tots aquests assistents, Ballesté explicava que probablement s’hi trobava el seu avi matern, en Pau, qui en aquell moment tindria uns 11 anys: «Suposem que sí hi va ser. M’hi jugo el que volgueu que estava fascinat pel miracle de la veu, dels sons i d’un mitjà que ho va canviar tot», explicaba la periodista.

Un any més tard es va realitzar la recepció també amb Londres, amb la qual cosa Reus ja estava comunicada amb les dues ciutats europees més importants del segle XX. Aquest fet dona en la seva totalitat el nom de la conferència.

Deprés d’aquesta commemoració cap a la història de Reus amb la ràdio per part de la periodista, va arribar el torn d’explicar el seu passat com a periodista. Va ser llavors quan la Coia Ballesté va aprofitar per recordar anècdotes relacionades amb les seves primeres feines dins del món radiofònic a la ciutat.

També va aprofitar per parlar i rendir homenatge al mateix Centre de Lectura, del qual recordava moments viscuts en la seva infantesa. Segons explicava, la sensació era de «descobrir un univers nou», que la va fer sentir «embadalida».

Amb tot, Coia Ballesté recordava els factors més característics de la ciutat com la Casa Navàs, el Vermut, les avellanes i el Centre de Lectura, components que tal com explicava, els portava al cor.

Finalment, la periodista reusenca finalitzava la seva intervenció, que s’havia caracteritzat per mantenir un esperit nostàlgic i de recuperació de la cultura i de la història de la ciutat.

En la totalitat d’aquesta conferència, hi van parlar també el president del Centre, Lluís Miquel Pérez, la secretaria del centre, Empar Pont, i l’alcaldessa, Sandra Guaita, que va destacar el «valor històric de la ciutat per generar i transformar noves tecnologies referents al segle XX».

Comentarios
Multimedia Diari