<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Descobreixen inscripcions de picapedrers a Escornalbou

Les obres de restauració del temple del castell monestir han permès la descoberta

09 septiembre 2022 11:54 | Actualizado a 09 septiembre 2022 11:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres de restauració de l’església del castell monestir de Sant Miquel d’Escornalbou han deixat al descobert inscripcions inèdites d’una desena de picapedrers. Segons detallava, ahir, la responsable de la restauració, Elena Urueña, encara no les tenen totes comptabilitzades, però calculen que hi haurà una vintena de firmes. Per això, faran un estudi per localitzar totes aquestes inscripcions i per comparar-les amb altres d’edificis de característiques similars.

Els treballs formen part de la segona fase del projecte de millora integral del monument i tenen un pressupost d’1,2 milions d’euros, d’una inversió global de 5,7 milions. L’actuació consisteix en la consolidació de l’estructura de l’església romànica, la renovació de la coberta per evitar les filtracions d’aigua i l’erradicació de patologies.

Fins a finals d’any, continuaran els treballs d’estudi, diagnosi i tractament individualitzat de les més de 5.000 pedres de les parets de l’església romànica. Ara mateix, els operaris treballen en la consolidació estructural de l’edifici i les torres per garantir l’estabilitat de l’estructura, malmesa al llarg de la història. Segons explica l’arquitecte i director de l’obra, Manuel Pérez, també s’instal·larà una estructura interior de fibra de vidre per reforçar aquestes pedres. En concret, s’estan fent 275 perforacions de dos metres de profunditat que permetran introduir-hi les barretes de fibra.

A la vegada, s’ha substituït la coberta per evitar problemes de filtracions d’aigua i s’està restaurant tant les façanes interiors com exteriors. Pérez va explicar ahir, en una visita d’obres, que tracten les pedres una a una per tal de corregir les patologies existents. Per un costat, per erradicar la colonització de microorganismes a la façana nord i també l’erosió de la façana sud, causada per «l’ambient» marí. «A l’interior tenim aportacions de sals i calç causades per aquestes filtracions, el que fem és retirar aquestes sals perquè provoquen patologies i si no ho aturem, perdrem volum de pedra a la llarga», va detallar el director.

També s’està construint un ascensor i uns lavabos adaptats per garantir l’accessibilitat al monument de persones amb mobilitat reduïda. Les autoritats apunten que l’obertura parcial del castell monestir d’Escornalbou es farà durant el primer trimestre de l’any vinent, un cop s’hagin restaurat i desinfectat els béns immobles de l’equipament. Durant la visita d’obres, el gerent de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat, Josep Maria Carreté, va destacar que l’equipament servirà per desestacionalitzar el turisme i per impulsar tot el conjunt patrimonial, conjuntament amb el de la Cartoixa d’Escaladei i al Reial Monestir de Santes Creus. De la seva banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, també va recalcar que l’objectiu final és vetllar per la conservació i promoció d’aquest «referent» patrimonial de la demarcació.

Comentarios
Multimedia Diari