Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Del tocadiscos més petit del món a la ràdio de l’avi

La col·lecció de Pere Martínez a les Borges del Camp vol ampliar públic i guanyar caràcter didàctic

20 septiembre 2023 11:52 | Actualizado a 20 septiembre 2023 12:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Qui visiti aquest espai hi trobarà grans sorpreses. Qualsevol persona d’entre 25 i 60 anys reconeixerà aquí aparells que tenien a casa els seus pares o avis, o potser descobrirà coses que no havia vist mai a la vida». Ho explica Pere Martínez, propietari de la col·lecció que integra el Museu de la Ràdio, que va inaugurar-se l’abril del 2022 a les Borges del Camp. En aquest any i mig, la mostra, que inclou unes 350 peces, ha viscut petits canvis.

«Hi ha hagut algunes noves arribades i s’han col·locat uns quants indicatius per posar data a les ràdios», detalla Martínez. Però els grans plans són a futur: «Volem incrementar les visites i ens agradaria comptar amb un espai audiovisual, amb pantalles, per oferir un relat i una explicació dels aparells a qui s’interessa per admirar-los i que tot sigui més didàctic», precisa.

Aquest enamorat de la ràdio voldria, «per què no, que algun dia el museu sigui itinerant, vagi més enllà de les Borges i arribi a altres indrets». «Reus, per exemple, té ja un circuit d’equipaments consolidat i seria un bon lloc on estar durant un temps i que més gent vegi tot el que exposem. Vull donar-ho a conèixer», indica Martínez.

I és que les prop de 350 peces del Museu de la Ràdio –totes elles restaurades i en funcionament– són només una petita part del patrimoni del seu propietari. «En vaig arribar a recollir unes 700, però me n’he acabat desfent de gairebé 200 perquè era impossible mantenir-les al dia», relata l’home. Altres 200, així com eines de mesura i posada a punt, encara les conserva.

La col·lecció l’ha anat formant al llarg de 20 anys, però «les restauracions les vaig iniciar fa 12; les peces que no funcionaven, que eren la majoria, les he anat enviant a especialistes de tota Espanya que es dediquen només a tasques d’aquest tipus». A Martínez, que ara té 77 anys, l’afició li ve del món de la robòtica i l’electrònica industrial, a què estava vinculat a través de la feina. El primer aparell que va tenir, l’origen de la col·lecció, va ser «una ràdio alemanya, de la Segona Guerra Mundial, que va fer fabricar Hitler perquè escoltessin els seus discursos», indica. Però el Museu de la Ràdio està carregat d’articles singulars.

«Disposo de l’únic transmissor de la Guerra Civil espanyola que està funcionant, restaurat i perfecte», «un telègraf» o «tocadiscos en miniatura dels més petits que es van fer», detalla Martínez, que precisa que «hi ha peces que són úniques, que són les primeres que es van fer al món o les últimes que han quedat». Algunes procedeixen d’Anglaterra, França, Alemanya o Rússia.

A aquest museu, «li he posat molt d’afecte», recorda el col·leccionista. I expressa que «seria interessant, en un temps, poder migrar a un lloc més ampli i atraure més visitants». I és que els aparells de la col·lecció particular de Martínez estan perfectament catalogats i «si hi hagués més metres, encara els ampliaria». Martínez recorda el dia de l’estrena del Museu de la Ràdio. «Hi va acudir Luis del Olmo i va dir que era dels millors museus que havia vist al món, i és cert que ho és», apunta. La mostra pot visitar-se al Centre Cultural Marinada de les Borges del Camp.

Comentarios
Multimedia Diari