<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

David Moragas: «Estic enamorat de l’amor com a concepte, no deixo de pensar-hi»

El cineasta d’Almoster publica ‘Fervor’, un cant generacional que narra la relació de dos joves que s’embarquen en una relació

26 mayo 2024 18:45 | Actualizado a 26 mayo 2024 18:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El guionista i director de cinema David Moragas (Almoster, 1993) s’ha estrenat com a escriptor amb la seva primera novel·la ‘Fervor’ (La Magrana).

Es tracta d’un llibre de ficció que narra la relació de dos joves que s’embarquen en una relació romàntica a Barcelona. La història també esdevé un cant generacional que aborda altres temes com l’amistat, la família, la feina, l’habitatge i també el pas a la vida adulta.

Moragas assegura que es tracta d’una proposta «accessible» en la qual ha trobat «molta llibertat creativa». També remarca la importància de la temàtica principal. «Estic enamorat de l’amor com a concepte, per molt que em vulgui resistir, no puc deixar de pensar-hi», subratlla.

La història que planteja Moragas comença amb l’enamorament del protagonista d’un noi, en Bernat, que veu per primera vegada en una xerrada al CCCB. El llibre va seguint a través dels diferents capítols la seva relació i, paral·lelament, també s’endinsa en altres aspectes de la seva vida com el familiar, el laboral, el personal i el més íntim, a través d’aquest amor i de la sexualitat que l’acompanya. Tot plegat neix, segons l’autor, del seu interès per aquest concepte, des d’un punt de vista sociològic i també psicoanalític.

«L’amor és una construcció antropològica que ha sobreviscut moltes transformacions, i crec que com a artistes és el nostre deure reflectir-ho i convidar a pensar-hi», afirma.

D’altra banda, Moragas afegeix que ho fa d’una manera molt propera i oberta a un públic molt variat, per tal que tothom pugui entrar en la història que proposa. «Les coses que explico són prou universals perquè tots hem tingut un Bernat, tots hem estat un Bernat», sosté.

La novel·la també disposa d’un fort component generacional, que travessa els seus personatges i que es denota a través de les seves problemàtiques, dinàmiques i maneres de fer.

«Tots som víctimes del mateix sistema, però el patim de diverses maneres, no només com a home homosexual blanc», recorda. Tot i això, admet que volia transmetre una sensació de «confort» abordant punts en comú que poden tenir les persones d’edats similars, com per exemple la relació amb les xarxes socials, les noves estructures familiars o les noves maneres de definir la felicitat.

Pel que fa a la parella que protagonitza ‘Fervor’, l’escriptor tenia clar que havien de ser dos homes. «Trobo a faltar una literatura catalana que parli d’aquest tipus d’històries», confessa, «un referent molt important va ser per exemple ‘Els homes i els dies’ de David Vilaseca, que va deixar un testament molt important d’un lloc, d’un moment i d’un estat social».

Per això, per Moragues escriure, i també dirigir produccions amb l’homosexualitat al centre no deixa de ser una forma més de fer «activisme».

Del cinema als llibres

Si bé Moragas prové del món del cinema, reconeix que s’ha sentit molt còmode en aquesta primera immersió en la literatura, que li ha donat més «llibertat creativa». «A l’hora de fer una pel·lícula hi ha molts filtres, un pressupost, un llenguatge... ‘Fervor’ si hagués hagut de néixer com una pel·lícula no s’hauria fet mai», opina.

Tot i això, no tanca la porta a la possibilitat d’una transvasament pel que fa al format, ja que reconeix que està molt a favor del format transmèdia i que recorda que moltes produccions han passat per llibres, pantalles i teatre.

De fet, el mateix llibre també fa un homenatge a moltes produccions amb les quals ha conviscut l’autor en algun moment com és el cas de ‘Friends’, ‘Jet Lag’ i també ‘Plats Bruts’.

A banda del projecte literari, Moragas es troba implicat en el desenvolupament d’una sèrie per Netflix i està pendent de la seva segona pel·lícula. «El meu somni és seguir explicant històries», reconeix, «potser faré un altre llibre, però en tot cas d’aquest ja anem per la segona edició».

Comentarios
Multimedia Diari