<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Cinc mesos sense La Illeta de Reus: «Molts han quedat desemparats, al carrer»

Usuaris de l’espai d’atenció a la drogodependència són ara atesos a El Roser, «però no és el mateix, estem desatesos»

06 enero 2025 19:41 | Actualizado a 07 enero 2025 10:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa cinc mesos, la porta de La Illeta es va tancar definitivament i, amb ella, l’atenció integral de sensibilització i disminució de danys i riscos al voltant de la drogodependència que desenvolupava l’Associació Reus Som Útils (ARSU). Tot i que la part d’atenció social del programa la presta ara l’Ajuntament a través de l’equip de sensellarisme del Centre Social El Roser, el nou model no convenç als antics usuaris de La Illeta, que reivindiquen recuperar l’espai.

Troben a faltar aquell punt de trobada on, a més de fer prevenció, rebre orientació, fer tallers, poder dutxar-se i rentar la roba, entre molts d’altres, «hi trobaves caliu», diu l’Andreu, un usuari. Ara, «molts han quedat desemparats, al carrer», afegeix. I és que «hem passat d’un espai on podies entrar i sortir, dutxar-te quan volies i fer un cafè, a un altre tipus de servei on has de demanar cita per a tot», critiquen. Valoren que El Roser «és un bon servei», diuen, però «no ofereix el mateix». I és que, fins i tot, alguns usuaris estaven empadronats a La Illeta, i allí rebien les cartes, com el cas d’un usuari que explica que, actualment, encara està empadronat allí: «Visc al carrer i ara no sé on van a parar les cartes», lamenta.

«La Illeta era un punt de referència que permetia un seguiment del dia a dia dels usuaris», resumeix la Maite, implicada amb el projecte des de fa molts anys. De fet, molts posen en valor que La Illeta fos, sobretot, un punt de trobada i socialització.

Com recorda la doctora Tre Borràs, psiquiatre i psicoterapeuta –qui va ser al seu dia directora del Servei d’Addiccions i Salut Mental de l’Hospital Sant Joan, que alhora vertebra el model del Pla d’Accions sobre Drogues de Reus i altres programes–, El Roser i La Illeta aborden problemàtiques diferents. «Una cosa és el sensellarisme i l’altra la drogoaddicció», ressalta. Tot i que sovint poden anar de la mà, recorda que les problemàtiques a tractar són diferents, com també ho són les necessitats dels usuaris.

Fonts municipals consultades exposen que tots els usuaris/àries de La Illeta estan rebent atenció social a El Roser. Es tracta d’un equip de professionals de l’àmbit social que ha estat reforçat amb la contractació d’un educador social i dos integradors, dedicats específicament a atendre els usuaris del centre ara tancat. «Es desenvolupen activitats d’inserció social complementàries als processos de tractament terapèutic i programes de rehabilitació psicosocial com són: orientació laboral i formativa, tallers que potencien les habilitats dels usuaris/àries, xerrades informatives, accés a una alimentació saludable, etc.», s’exposa.

Les mateixes fonts recorden que el mateix equipament disposa de serveis com allotjament temporal, dutxes, bugaderia, menjador social, etc. A tot plegat, Borràs exposa que «el Roser era un bon complement», però «no substitueix». «Volem un nou espai per ARSU», afegeix la Maite. Explica que sabien que l’estada al local de l’avinguda President Companys acabaria sent limitada, «però no podem perdre el servei».

L’espai que ocupava La Illeta era municipal. La clausura va arribar a principis d’agost, després que el programa ja s’hagués començat a desmantellar amb el pas de la gestió de l’Hospital Sant Joan a mans de la Generalitat i la separació del vessant sanitari. Així, a La Illeta tan sols quedava la part d’atenció social i, finalment, l’Ajuntament de Reus va decidir tancar l’espai (ara a la venda) i redirigir els usuaris al Centre Social El Roser.

En paral·lel, les dones del taller DonARSU Tot han trobat un espai que les acull: Ca la Conxita, d’Heroïnes Anònimes. Laura Recasens-Salvadó, impulsora del projecte, relata que ja fa un temps que van establir relació. «Van començar a venir aquí els dimecres a la tarda», diu. La relació va més enllà i també fan activitats conjuntes, a més d’estrènyer encara més els llaços ara que les dones de DonARSU Tot s’han quedat sense La Illeta, el seu espai. «Va ser un desnonament sense cap argument de pes», critica Tre Borràs.

La finca, a la venda per 4,8 milions d’euros i encara sense compradors

Després de buidar el local de La Illeta, l’Ajuntament va licitar la venda de tot el conjunt (els números 7 i 9 de l’avinguda President Companys), acceptant ofertes a partir dels 4,8 milions d’euros. Però el procés va quedar desert, sense compradors. La finca, que és municipal, és la que ocupava l’antiga fàbrica tèxtil Pich Aguilera. El govern valorarà l’expedient i tornarà a tramitar-lo més endavant, per reactivar el concurs. La superfície de la parcel·la és de 4.856 metres quadrats i figura al catàleg que aglutina el patrimoni que l’Ajuntament intenta vendre. La finca està catalogada com a sòl urbà no consolidat amb tipologia d’habitatge plurifamiliar i capacitat per a un màxim de 192 pisos.

Més de 25 ays d’història

La Illeta va néixer el 1999 com un recurs d’atenció que permetia, en un sol espai, l’atenció sanitària i social a la drogodependència. Amb el traspàs de l’Hospital Sant Joan a la Generalitat, el centre va conservar l’activitat de drogodependència, però va deixar de derivar els professionals purament de la salut a La Illeta.

Comentarios
Multimedia Diari