«El tema del meu treball de recerca, relacionat amb els forns d’oli de ginebre a Riba-Roja d’Ebre, em va trobar a mi, com per casualitat. Mai m’hauria plantejat que em portaria tan lluny», comença explicant la seva experiència l’estudiant de l’Institut Salvador Vilaseca Marc Jardí García. I és que recentment ha estat mereixedor del premi al millor treball de recerca de tota la província de Tarragona, en el marc del lliurament dels Premis URV-fòrum TRiCS als Millors Treballs de Recerca de Batxillerat 2019.
En aquest sentit, el seu treball va estar presentat en la categoria de Ciències, Ciències de la Salut, Enginyeries i Arquitectura i, d’alguna manera segons afegeix el guardonat, «el mèrit d’haver arribat fins aquí encarrila moltes decisions al meu futur com a estudiant». L’elaboració del treball va perllongar-se fins a set mesos. Des del principi, Jardí volia enfrontar-se a un tema que no hagués estat gaire estudiat amb l’objectiu de poder explicar cadascuna de les seves investigacions de primera mà, segons el seu punt de vista. «Hi ha hagut una part molt pràctica en aquest treball, tot i que hi ha també molt de context on esmento les característiques principals d’aquests forns de sis metres d’alçada per sis de llargada i estaven actius 200 anys enrere. Per aquells volts suposaven quelcom innovador i estèticament impressionant», apunta el jove.
L’obtenció de l’oli
Un dels principals objectius, però, era obtenir aquest oli. «Suposava un gran repte i ho vaig dur a terme a petita escala. Després ho vaig fer també al laboratori. En aquest cas, ho vaig poder dur a terme a dos espais diferents: al meu institut i a la Universitat Rovira i Virgili», detalla Jardí.
Un cop obtinguts els dos olis, va comparar les seves propietats i va analitzar-los amb un cromatògraf de gasos amb diferents detectors per tal de trobar tots els seus components. «A partir d’aquests, vaig fer una descripció dels principals per trobar el seu principi actiu i vaig trobar l’activitat antimicrobiana. Llavors, vaig posar l’oli essencial a sobre d’unes plaques de Petri amb diferents bacteris i vaig poder observar la seva activitat», descriu l’estudiant de l’Institut Salvador Vilaseca.
D’alguna manera, «volia demostrar les propietats medicinals que se li atribuïen. S’utilitzava, per exemple, per tractar la psoriasi, però es tracta d’un oli força agressiu i era corrosiu per a la pell. En l’actualitat hi ha productes més específics i efectius», indica. Un altre tret que destaca Marc Jardí com a important del treball de recerca és que ha pogut unir passat i futur. «He pogut referenciar la tasca que es duia a terme als forns i la tasca que he dut a terme jo als laboratoris. Són dues visions totalment diferents», explica Marc Jardí.
Aquest treball també li ha ensenyat a ser molt més autònom. Es duen a terme poques pràctiques al laboratori mentre cursa l’ESO i batxillerat, i Jardí destaca que «no arribes a conèixer del tot l’univers del laboratori. Malgrat tot, m’ha ajudat molt la meva tutora, Rosa Maria Ferré, la qual n’ha fet seguiment i m’ha incentivat durant el procés d’investigació». En aquest treball, també ha col·laborat l’entitat dels Amics de Riba-Roja d’Ebre, que tenen com a finalitat donar a conèixer i fomentar l’expressió artística i cultural del poble que representen.