La Selva del Camp és a les portes d’encetar les representacions del Misteri de la Selva, però, enguany, d’una forma especial. I és que justament aquest 2019 se celebra el 40è cicle de representacions de l’obra assumpcionista en llengua romànica més antiga d’Europa. Les representacions es faran aquest dimecres i dijous, 14 i 15 d’agost, a l’església de Sant Andreu Apòstol de la Selva.
Amb la implicació de més de 120 persones (entre actors, tècnics i ajudants), el misteri recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d’Agost. El tema central de l’obra, l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. El text, anònim, és del segle XIV i va ser recuperat dels arxius parroquials.
Nova corona
En el context del 40è aniversari, en les representacions d’aquesta setmana s’estrenarà la corona de la Mare de Déu. La peça, elaborada per Florenci Andreazini, està tallada amb xapa de zinc polit i repujat, composta per una base circular de cinc centímetres, amb dos bordons repujats.
També emmarcat en els 40 Misteris, el 22 de setembre es farà una representació extraordinària a la Sagrada Família.
Relacions amb Tarragona
Encara que no hi ha la certesa absoluta de on va néixer el Misteri de la Selva, se’l pot relacionar amb una representació feta a la plaça de la Font de la ciutat de Tarragona l’any 1388. Donat que el text va ser trobat a la Selva del Camp, els selvatans han recuperat la representació i l’han incorporada a la seva pròpia tradició, amb la participació de més d’un centenar de persones de forma directe o indirecte.
Tot i que fa més de 29 anys que el Misteri de la Selva es representa els dies 14 i 15 d’agost a la Selva del Camp, de caràcter extraordinari també s’ha representat a Tarragona, Elx, Barcelona, Montserrat, Roma i l’any 2007 a Jerusalem.