<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Universitat, comunitat de pau?

27 marzo 2025 20:51 | Actualizado a 28 marzo 2025 07:00
Susana Borràs
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Les universitats constitueixen un espai d’oportunitat i de transformació social, que ens haurien de permetre avançar cap a un món més just, però això ha d’implicar no sols el compromís de les persones que formen part de la comunitat universitària, sinó també de la mateixa institució.

La universitat no hauria de ser indiferent a situacions com la que viuen, des de fa dècades, quasi dos milions de persones a la Franja de Gaza. Dècades d’ocupació il·legal, de bloqueig de serveis i subministraments bàsics, d’apartheid i, des d’octubre de 2023, un genocidi, que ja ha causat la mort de més de 47.000 persones civils, entre les quals 15.000 nens i nenes.

No hauria de ser indiferent a situacions com la que viuen, des de fa dècades, quasi dos milions de persones a la Franja de Gaza

La violació massiva de drets humans, el risc del desplaçament forçat i, en definitiva, l’exterminació d’un poble no es pot tolerar ni molt menys ser-ne indiferents. La memòria històrica i humanitària ha d’interpel·lar les nostres consciències, personals i institucionals, i actuar en conseqüència.

Per aquest motiu, la Junta Rectora de la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE), reunida el 9 de maig de 2024, a més de condemnar les violacions dels drets humans i del dret humanitari, va consensuar la necessitat que les universitats revisin i, si escau, suspenguin els acords de col·laboració amb universitats i centres d’investigació israelianes que no hagin expressat un ferm compromís amb la pau i el compliment del dret internacional humanitari.

Es va acordar també intensificar la cooperació amb el sistema científic i d’educació superior palestí i ampliar els nostres programes de cooperació, voluntariat i atenció a la població refugiada. I, finalment, vetllar perquè en l’exercici de la lliure expressió no es produeixin conductes, igualment reprovables, d’antisemitisme o islamofòbia, així com qualsevol altre comportament d’odi dins les comunitats universitàries.

Uns dies després, el 15 de maig, es va adoptar una Declaració institucional de suport a Palestina, signada conjuntament pel Consell de Direcció de la Universitat Rovira i Virgili, les seccions sindicals de CCOO, UGT i Intersindical i el Consell d’Estudiants de la URV.

La violació massiva de drets humans, el risc del desplaçament forçat i, en definitiva, l’exterminació d’un poble no es pot tolerar

No obstant això, la iniciativa més rellevant a la URV ha vingut de la mateixa comunitat universitària, amb la creació del «Comitè URVxPalestina», el qual ha promogut taules informatives cada dilluns, així com una xerrada, celebrada el passat 19 de febrer, sobre «Palestina, més de 55 anys d’ocupació il·legal i 16 mesos de genocidi i crisi humanitària», i una exposició itinerant, amb el mateix títol, al CRAIs de tots els Campus, que es va iniciar al Campus Catalunya, del 25 de febrer al 9 de març.

Malgrat l’acompanyament d’una part de la comunitat universitària i després de molts esforços, individuals i col·lectius, no va ser fins al 20 de febrer de 2025, que el Consell de Govern de la URV reconegués, oficialment, el «Comitè URVxPalestina», com a agrupació temporal de membres de la comunitat universitària.

La Universitat encara té pendent atendre no sols el seu compromís assumit a la CRUE, sinó també donar resposta al que demana el «Comitè URVxPalestina», com ara és l’elaboració d’un Protocol de comportament de la URV davant de països amb conflictes greus, o facilitar la relació de convenis i projectes amb implicació d’entitats de Palestina o Israel, entre els quals necessàriament s’inclogui aquelles empreses o institucions, que tot col·laborant amb la URV, alhora siguin còmplices del genocidi a Palestina.

Necessitem que la URV, d’acord amb el seu Estatut i el seu Codi Ètic, sigui còmplice de la pau i, per això, cal que continuï el posicionament institucional ferm i solidari amb el poble de Palestina, si pot ser més proactiu del que hem vist fins ara.

Comentarios
Multimedia Diari