Teletreball sí, però amb drets i deures. Una llei ho regularà

Canvi en la cultura del treball. El confinament ha servit per adonar-nos que el teletreball és possible i es convertirà en l’opció laboral prioritària de moltes empreses

28 julio 2020 10:10 | Actualizado a 28 julio 2020 10:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La pandèmia ha provocat molts canvis, fins i tot en l’àmbit laboral. Qui ens anava a dir fa només quatre mesos enrere que treballar des de casa s’implantaria i s’estendria a casa nostra com a modalitat de feina preferent de les empreses i administracions davant del treball presencial? Abans del confinament per la crisi de la Covid-19, el teletreball no era una opció que tinguessin en compte moltes empreses del nostre país, a diferència de llocs com Suècia, els Països Baixos o Luxemburg. De fet, segons l’Institut Nacional d’Estadística, el 2019 a Catalunya només un 4% dels treballadors feien feina des de casa ocasionalment i gairebé el 5% van teletreballar més de la meitat dels dies laborables. Al conjunt d’Espanya, l’any passat el 92% de les persones ocupades no havien teletreballat mai i actualment aquesta modalitat laboral ja la fan servir més del 30% dels treballadors. I com que sembla que el teletreball és una realitat que ha vingut per quedar-se, el govern espanyol està preparant una llei que el regularà.

El Ministeri de Treball ja ha elaborat un esborrany de projecte de llei que s’ha de negociar amb patronals i sindicats per, posteriorment, ser aprovat pel Consell de Ministres i tramitar-lo al Congrés dels Diputats i al Senat.

La nova llei establirà horaris i controlarà el dret a la desconnexió digital 

És evident que la irrupció del teletreball de gairebé un dia per l’altre ha agafat per sorpresa els treballadors i els empresaris han hagut de prendre decisions d’urgència que han pogut motivar situacions de caos i desconcert que s’han de resoldre de cara al futur com per exemple: la falta de mesures de prevenció de riscos laborals en el treball a distància, l’ús de mitjans propis per treballar, allargament de la jornada laboral o la vulneració del dret a la desconnexió digital. Per tal de solucionar aquests i altres aspectes, s’està elaborant aquesta llei del teletreball, una modalitat laboral que ha de ser voluntària i reversible, és a dir, no pot ser imposada per l’empresa i la persona que ho necessiti pot tornar a treballar de manera presencial quan ho demani. A més, entre empresa i treballador caldrà arribar a un pacte per escrit.

Les despeses laborals dels treballadors a distància les assumiran les empreses

Un altre aspecte que regularà la nova llei del teletreball és el de qui es fa càrrec de les despeses de la feina a distància. La futura legislació planteja que les empreses assumeixin els costos d’electricitat, material d’oficina, equips i eines necessàries per poder desenvolupar l’activitat laboral. Per això proposa fer un inventari dels mitjans i fixar un mecanisme de compensació de les despeses directes i indirectes que pot tenir el teletreballador. Durant els dies de confinament s’ha evidenciat la falta de mitjans tècnics per poder treballar des de casa, com ara manca d’ordinadors o la impossibilitat d’accedir a dades i programes dels aparells de les empreses. També ha quedat clar que és necessari tenir un espai i un entorn adequats, i s’ha vist que, en molts casos, el mobiliari de les llars és inadequat per treballar moltes hores davant de l’ordinador, un fet que pot arribar a provocar problemes físics.

Encara hi ha empresaris que dubten de la capacitat d’autogestió dels empleats

El teletreball aporta molts avantatges com una millor conciliació de la vida laboral i personal, reducció de costos a les oficines, estalvi en els desplaçaments als llocs de treball i baixada de l’absentisme laboral. Però també té inconvenients com l’allargament de la jornada laboral, estar connectat digitalment de manera permanent o sentir-se aïllat laboralment. Per tot això, està previst que la nova normativa controli l’horari de la feina a distància regulant la distribució flexible del temps de treball alhora que establirà el temps màxim de feina i el mínim de descans.

Tot i que treballar a distància ha demostrat ser eficaç, encara hi ha empresaris que en són reticents i dubten de la capacitat d’autogestió dels empleats, fet que obliga aquests treballadors a demostrar als seus caps i companys que estan fent la seva feina. Caldrà encara un temps fins que tinguem el teletreball interioritzat a casa nostra.

* Periodista. Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des de 1994.

Comentarios
Multimedia Diari