Salvar les empreses per poder salvar l’economia

Conscients que l’economia tarragonina només es recuperarà quan les pimes i els autònoms es reactivin, ara més que mai hem d’estar al costat de les empreses, sobretot d’aquelles que pertanyen als sectors més afectats per la covid-19

04 marzo 2021 10:08 | Actualizado a 04 marzo 2021 10:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa ja un any que la covid-19 va arribar al nostre país i encara patim les conseqüències sanitàries, socials i econòmiques d’aquesta pandèmia mundial.

En aquest escrit em vull centrar en la salut de les empreses, molt deteriorada pel virus i que, en el pitjor dels casos, està causant una greu pèrdua de teixit productiu en el nostre territori pel tancament de negocis amb motiu de les restriccions a l’activitat empresarial i dels efectes de la situació econòmica: disminució de la facturació, endeutament, reducció de plantilles, inversions en material sanitari, processos de digitalització i implantació del teletreball, obligació de fer front a les despeses ordinàries i al pagament d’impostos, etc.

Conscients que l’economia tarragonina només es recuperarà quan les pimes i els autònoms es reactivin com a veritable motor econòmic, ara més que mai hem d’estar al costat de les empreses, sobretot d’aquelles que pertanyen als sectors més afectats per la covid-19.

En aquest sentit, vull posar en valor el Pla de Viabilitat Empresarial (https://plaviabilitat.cat/), de suport i assessorament gratuït a les pimes, i vull animar a tots els empresaris i empresàries de Tarragona a aprofitar aquesta oportunitat per a salvar els seus negocis, donant-los l’impuls que necessiten per poder millorar la seva competitivitat i ser més resilients. D’aquesta manera, PIMEC i el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat posen en marxa aquest programa com a eina d’anàlisi de la situació de cada negoci, aportant les solucions per a fer-ho viable i donant les claus per poder superar els reptes actuals i futurs.

Recentment aquest projecte ha aconseguit l’adhesió de mil empreses, entre les quals, de moment, un 11% són pimes de Tarragona; però encara poden ser moltes més. Els empresaris i empresàries tarragonines no poden quedar-se fora del programa a escassos dies de la finalització del termini per a sol·licitar la participació.

Aquest pla de viabilitat empresarial és una de les eines que les empreses tenen al seu abast per a superar aquesta situació i sobreviure. D’altra banda, els fons de la Unió Europea (Next Generation EU) també poden suposar una oportunitat per a moltes pimes de Tarragona amb projectes transformadors en matèria de digitalització, innovació, sostenibilitat...

Finalment, vull aprofitar aquestes línies per demanar als partits polítics que dialoguin i arribin a un acord per formar com més aviat millor un govern que doni estabilitat a Catalunya i que configuri uns Pressupostos de la Generalitat que tinguin en compte les necessitats i característiques de les empreses de Tarragona, amb partides econòmiques adequades per posar fi a la situació actual de crisi en el nostre territori. Així mateix, el pròxim Executiu català haurà de prioritzar mesures urgents, coordinades, sostingudes en el temps i directes a les empreses més afectades per les conseqüències del virus i treballar perquè els fons europeus arribin a les pimes.

Jordi Ciuraneta: President de PIMEC Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari