Un any més, des de l’Ajuntament de Reus ens hem adherit a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, una iniciativa que promou hàbits de mobilitat respectuosos amb el medi ambient, segurs i saludables, com els desplaçaments a peu, en bicicleta o amb transport urbà, i que enguany posa l’accent en les implicacions d’aquests hàbits en la salut física i mental.
Marcada per l’impacte de la Covid-19, l’edició 2021 vol destacar aquesta relació estreta entre salut i mobilitat justament perquè a causa de la pandèmia s’ha pogut observar com la reducció dels nivells de soroll i de contaminació derivats de la disminució del trànsit han afavorit el benestar emocional de les persones.
Pel que fa a la salut física, afavorir una mobilitat activa, a peu o amb bicicleta, incideix també en la millora de la qualitat de vida perquè té efectes beneficiosos per a la musculatura, la circulació cardiovascular i el benestar emocional.
El context de la Setmana Europea de la Mobilitat ens permet també donar a conèixer les actuacions que estem impulsant en relació amb la mobilitat sostenible i, més enllà, en la millora de la qualitat de vida urbana com a eixos vertebradors de diferents projectes municipals. Així, el mes de juny vam aprovar l’ordenança del soroll, un instrument jurídic i tècnic imprescindible per prevenir i corregir la contaminació acústica. Pel que fa a la contaminació atmosfèrica, el pròxim mes d’octubre, just després de les festes de Misericòrdia, en 25 punts de la ciutat s’instal·laran mesuradors de concentracions d’òxids de nitrogen que durant quatre setmanes oferiran dades per concretar el mapa de la contaminació generada pel trànsit motoritzat, i a partir d’aquí plantejar, si cal, accions específiques per reduir la contaminació en aquells punts on es detectin nivells superiors als establerts o als desitjables.
Les dades sobre la contaminació atmosfèrica seran també d’utilitat en l’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, actualment en redacció, i per concretar punts de sensorització ambiental permanent fer el seguiment de mesures per a la pacificació del trànsit a la ciutat i de la pròxima posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions de Reus: tal com preveu la llei, com a ciutat amb més de 50.000 habitants tenim la responsabilitat de definir-la i garantir-ne el funcionament.
Cal recordar també que des del 2014 Reus és ciutat pionera en el desenvolupament de la tecnologia del vehicle elèctric, incorporant-la a la flota de vehicles municipals i acostant-la a la ciutadania amb l’habilitació de punts de connexió elèctrica, entre altres actuacions. En aquest sentit, des del mateix Ajuntament com a institució ens volem posar al capdavant del canvi de model i d’actituds que ens ha de permetre reduir el nostre impacte ambiental i els efectes del canvi climàtic, així com millorar la resiliència de la ciutat davant dels canvis que es puguin produir d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, dins dels quals la mobilitat és un eix destacat.
En definitiva, es tracta de reflexionar sobre com ens movem i optar per una mobilitat que no depengui del vehicle privat i de combustibles fòssils i que ens permeti avançar cap a la descarbonització i gaudir encara més d’una ciutat com la nostra, on és fàcil i còmode anar a peu afavorint alhora la nostra salut i el nostre benestar. És aquest l’objectiu pel qual treballem cada dia, des de l’Ajuntament i també des de diferents entitats implicades en aquest projecte compartit que la Setmana de la Mobilitat Sostenible posa aquests dies en primer pla, i que ens ha de permetre retrobar-nos amb els nostres espais públics i el nostre patrimoni col·lectiu en entorns més amables i saludables. Entre totes i tots farem que aquesta setmana compti i sumi encara més.