Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Recordant l’informe PISA

21 enero 2024 07:04 | Actualizado a 21 enero 2024 14:00
Ponç Mascaró Forcada
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És sabut que quan un problema desapareix dels mitjans de difusió sembla que ja no existeix. Però a banda de no ser així a la realitat és molt important que l’informe PISA envers Catalunya sigui recordat, donada la seva transcendència i, als efectes, convé citar els mitjans de diferents tendències com s’han pronunciat al respecte per arribar a un prec final dirigit als responsables presents i passats, que això ve de lluny, d’aquests resultats tan negatius.

I així el Diari Ara deia l’11-12 passat: «Els pitjors resultats de la història a l’informe PISA: Catalunya cau tres vegades més que el conjunt d’Espanya. Educació l’atribueix a una ‘sobrerepresentació’ de l’alumnat immigrant a les proves». «En competència matemàtica només té per darrere la ciutat autònoma de Melilla». «Completament diferent de Madrid i Astúries, que han aconseguit millorar 8 i 4 punts respectivament».

Si us plau, que algú es preocupi de comprovar si després de la normalització, immersió lingüística, etc., etc,, els afectats comprenen el que llegeixen

I respecte a la causa de la immigració segueix el Diari Ara: «Des de l’OCDE posen en dubte la hipòtesi d’educació». En declaracions a l’Ara, l’analista de l’OCDE Anna Pons manifestava: «És gairebé impossible que hi hagi un error». I aclaria sorpresivament «que també hi ha una baixada dels alumnes natius». I en declaracions a Catalunya Ràdio encara concretava més i deia que també afectava els alumnes de pares nascuts a Catalunya.

El 5 de desembre deia La Vanguardia: «Informe PISA. Castilla y León lidera, Cataluña se da el batacazo y Madrid remonta» y el mateix Diari, el 9 de desembre, recollia en un article d’opinió que: «El 24% de los escolares catalanes no comprende lo que lee cuando pasa de Primaria a ESO. Ahí está la verdadera fractura». I el mateix dia el diari El Mundo deia: «Catalunya se desploma y se pone al nivel de Extremadura en Matemáticas y por debajo de Canarias en lectura». La Cadena Ser del mismo día: «Debacle de Cataluña. La comunidad que más cae».

RAC 1 deia el 5 de desembre. «Catalunya s’enfonsa a l’informe PISA i se situa a la cua de l’Estat. En comprensió lectora Catalunya s’ha situat a les últimes posicions de l’Estat i només per davant d’Andalusia, Melilla i Ceuta».

La Generalitat ha creat una Comissió d’Experts per buscar solucions a aquests mals resultats. Però no hi ha cap representant del Col·legi de Pedagogs

El Diari de Tarragona del 9 de desembre passat deia: «Los datos del informe PISA exigen una reacción». «Las conclusiones del último informe PISA, la mayor y más prestigiosa prueba internacional de evaluación... son demoledoras para Cataluña, toda vez que los resultados sitúan a este territorio a la cola de España y de Europa...».

Vist, per tant, aquest gran desgavell, aquest articulista voldria acabar amb un simple prec. Si us plau, algú que es preocupi de comprovar si després de la normalització, immersió lingüística, etc., etc., els afectats comprenen el que llegeixen. No es creu que sigui demanar massa. Moltes gràcies.

La Generalitat de Catalunya ha creat una Comissió d’Experts per buscar solucions a aquests mals resultats. Però no hi ha cap representant del Col·legi de Pedagogs que denuncia la seva exclusió del grup d’experts i la presidenta de dit Col·legi lamenta que: «A Catalunya tenim un Col·legi Professional de Pedagogia que ha quedat exclòs de la comissió per raons que no podem entendre», es lamenta, malgrat que «en data 20-12-2023 van fer la petició de formar part del grup i ni tan sols hem obtingut resposta».

Amigues i amics lectors, com diu la cançó: «Después de un invierno malo, una mala primavera, dime por qué andas buscando una lágrima en la arena».

Comentarios
Multimedia Diari