<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La pujada de gener més llarga i difícil. Tindrem les butxaques uns quants mesos

Escurats després de Nadal. Aquest any costarà més remuntar les nostres finances per l’elevat cost de la vida, però alguns consells ens poden ajudar a controlar les despeses

30 enero 2023 18:30 | Actualizado a 31 enero 2023 07:00
Maite Curto
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Avui s’acaba el mes, però la coneguda com a ‘pujada de gener’, aquest any no s’acaba aquí i s’allargarà en el temps. Després de les despeses del Black Friday, els àpats nadalencs i els regals de Reis, tenim les butxaques ben escurades. Això ens passa sempre en aquesta època, però enguany la magnitud de la tragèdia és enorme. La combinació d’un conjunt de factors fa que aquesta situació sigui més complicada. L’encara elevada inflació amb els preus pels núvols tot i les rebaixes o la desaparició de l’IVA d’alguns aliments bàsics, afegida a l’alça dels tipus d’interès amb la pujada de les quotes de les hipoteques i dels préstecs, fan que el nostre poder adquisitiu estigui sota mínims.

Els analistes pronostiquen que la delicada situació de les finances familiars durarà encara uns mesos, perquè els motius que ho agreugen es mantindran durant un temps. Tot plegat ha provocat un fet inusual que mostra les dificultats de moltes persones per afrontar les despeses. Atenció a aquesta dada: segons Lendo.es, una de les plataformes de préstecs més gran d’Europa, només durant la primera quinzena del mes de gener les sol·licituds de préstecs han crescut un 500% respecte al mateix període de l’any passat. A més a més, s’ha allargat el temps que es demana per tornar el préstec, que ha passat d’una mitjana de 18 mesos a 30. Cal tenir en compte que això implica riscos, ja que si bé allargar els terminis d’amortització ajuda a reduir els costos mensuals del crèdit, també suposa que es paguin més interessos.

Davant d’aquest complex panorama, la pregunta que ens hem de fer és si podem fer res per tenir les butxaques una mica més plenes.

Des de la plataforma de préstecs Lendo.es i els professors d’Economia de la UOC, Elisabet Ruiz-Dotras i Antoni Cunyat, ens donen alguns consells per afrontar aquests mesos de la millor manera possible, i, si pot ser, estalviar una mica.

El primer que hauríem de fer és planificar les nostres finances i revisar les despeses que hem tingut durant l’any. Caldria fer una llista de les necessitats essencials que ens permeti tenir clar quants diners gastem i en què els gastem. Els resultats ens poden sorprendre, i és que ens trobarem amb despeses quotidianes invisibles que fem gairebé cada dia sense ser conscients del seu impacte perquè l’import és reduït, però la seva suma és molt elevada al llarg del mes.

És el cas dels àpats fora de casa, de demanar menjar a domicili, comprar tabac, desplaçar-se en taxi o pagar subscripcions que no s’utilitzen.

Així doncs, podríem estalviar fent ús del transport públic, emportant-nos el menjar de casa a la feina, reduint el nombre de cigarrets diaris, o amb petits gestos com apagar els dispositius electrònics en lloc de deixar-los en espera o fer ús d’electrodomèstics energèticament eficients.

Cal revisar els serveis que tenim contractats per veure si paguem una quota mensual en un gimnàs o per la televisió per cable i no l’utilitzem, o saber si el cost de tenir internet o telèfon mòbil és el més adequat d’acord amb l’ús que en fem.

També s’ha de comprovar la potència contractada de llum i gas que tenim d’acord amb els aparells de casa i la mida de l’habitatge. L’organització de consumidors Facua calcula que set de cada deu famílies tenen contractada una potència superior a la que necessiten. Per poder-ho saber hi ha pàgines web que permeten fer càlculs aproximats, o també es pot recórrer a un professional que ho faci. Potser ens adonarem que estem pagant molt més del necessari.

També podem unificar comptes bancaris per tenir només una despesa en comissions, i posar un límit mensual a les nostres targetes de crèdit, un mètode de pagament cada vegada més utilitzat i que converteix el seu ús incontrolat en un possible risc.

Quan anem a comprar, portem una llista dels productes que necessitem, comparem preus i aprofitem els períodes de rebaixes i descomptes.

I un cop fet tot això, proposem-nos estalviar cada mes ni que sigui una mica per poder fer front a possibles despeses imprevistes.

Així doncs, tots plegats tenim deures a fer per superar aquesta època econòmicament tan complicada.

Comentarios
Multimedia Diari