<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els petits gegants: Fomentar la lectura en veu alta

En un moment en què les noves tecnologies estan canviant els hàbits de lectura i comprensió dels joves, el projecte ‘Los pequeños gigantes de la lectura’ ofereix una llum d’esperança

24 febrero 2025 20:54 | Actualizado a 25 febrero 2025 07:00
Jordi Cervera
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

En una època més aviat negra per la cultura considerada tradicional (encara que aquest terme probablement seria força discutible) enfront de la presència de les noves tecnologies, bona part de les estadístiques i dels estudis especialitzats que es fan al sector del llibre avisen de la pèrdua progressiva dels hàbits de lectura i de la lògica i aparellada reducció més que alarmant de la comprensió lectora derivada d’aquesta realitat en joves i adolescents. Per sort encara hi ha noves iniciatives que treballen amb rigor, ganes, intensitat, projecció i sentit de la diversió i de l’espectacle per tal de revertir aquest fet i per poder demostrar que encara hi ha nens i nenes amb capacitat per agafar un text i llegir-lo en públic amb una solvència i una presència rotundes i emocionants.

Una d’aquestes iniciatives, que cada dia es va escampant en més comunitats autònomes de l’estat és Los pequeños gigantes de la lectura, un joc de lectura en veu alta dirigit als alumnes de quart de primària amb l’objectiu de fomentar l’amor pels llibres i la bibliodiversitat lúdica i lectora. Es tracta de llegir un text en veu alta durant tres minuts. Creat i impulsat l’any 2022 per Magali Guerrero, professora, gestora cultural especialitzada en cooperació internacional i Carlos Alonso Pérez-Fajardo, historiador de l’art especialitzat en patrimoni, gestor cultural i director de l’empresa d’innovació cultural Palimpsesto, el joc consisteix en successives fases que impliquen editorials, biblioteques, llibreries i festivals literaris i que es desenvolupen en diferents eliminatòries. Comencen en fase prèvia a les escoles on qui fa de jurat són alumnes de cinquè i sisè de primària, i continuen en fases locals, provincials i autonòmiques amb jurats formats per professors, bibliotecaris, escriptors i persones vinculades a la literatura fins a arribar a la final nacional que se celebra durant la concorreguda Feria del Libro de Madrid.

En les fases prèvies, els joves lectors poden llegir el fragment que vulguin, després, totes les escoles dels finalistes reben una selecció de 25 llibres que prèviament ha escollit un comitè format per l’escriptor Javier Fonseca, la bibliotecària María José González, el professor Pepe Trivez i l’escriptora i il·lustradora Ester Madroñero entre els millors llibres infantils publicats durant els últims mesos per autors vius i n’han d’escollir un que serà el que prepararan i llegiran. Un cop escollit el llibre, reben la visita de l’autor a la seva escola. A més, aquest autor també s’encarrega acompanyar al petit lector/a durant la final de Madrid. Enguany el padrí d’aquesta edició és l’escriptor Santiago García-Clairac, ja que el seu llibre va ser el que va escollir la guanyadora de la darrera edició, Paula Martín, del col·legi Santísima Trinidad de Zamora.

Los pequeños gigantes de la lectura és un projecte que, tot i la seva senzillesa de plantejaments, té i aconsegueix uns objectius força ambiciosos i interessants, ja que els resultats de les primeres edicions mostren una millora notable en la fluïdesa oral i en la comprensió lectora a més de permetre reforçar l’esperit crític i la confiança a l’hora d’afrontar una lectura en públic, superant la pressió lògica que produeix un fet d’aquestes característiques.

Durant l’any 2024 la iniciativa es va implantar també a la República Dominica i a Colòmbia i els objectius a curt i mitjà termini són desenvolupar-se en altres països d’Amèrica i també obrir-se a Galícia, Euskadi i Catalunya i fer-ho en els respectius idiomes, la qual cosa implicaria una globalitat cultural que posaria de manifest la riquesa cultural i lingüística del país. Del que es tracta doncs és d’aconseguir que institucions, escoles i els diferents estaments docents vinculats amb la lectura sumin esforços i s’apuntin a aquesta iniciativa que en molt poc temps està aconseguint resultats sorprenents i que, sens dubte, pot ser una manera divertida i eficaç a l’hora de revertir les estadístiques que apunten als cada vegada més minsos índexs de lectura i de posterior comprensió. Només cal contactar amb els organitzadors i, pas a pas, fer que la xarxa d’implicats creixi mentre els alumnes es diverteixen llegint.

Jordi Cervera ha publicat més de 50 llibres de poesia, assaig i narrativa, i ha guanyat diversos premis entre els quals destaca l’Edebé de literatura juvenil. Li agrada el Trinaranjus i llegir a l’ombra fresca d’una morera.

Comentarios
Multimedia Diari