Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Tarragona: patrimoni literari

25 abril 2023 19:11 | Actualizado a 26 abril 2023 07:00
Anna Gispert Magarolas
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja som a l’abril i falten pocs dies perquè Tarragona aculli les X Jornades de Literatura, Territori i Educació, unes jornades en què les rutes literàries, els itineraris i camins de lletres dels Països Catalans es posaran en valor i tindran la difusió que es mereixen entre els entesos i el públic en general.

Alumnes, professors universitaris i d’ensenyament secundari s’aplegaran el 28, 29 i 30 d’abril a la nostra ciutat per parlar de nous projectes que van sorgint i que configuren espais literaturitzats de casa nostra i arreu dels Països de parla catalana.

La suma de sinergies entre el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes, el Departament de Llengua Catalana i literatura de l’Institut Antoni de Martí i Franquès, el Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València i la Xarxa d’Innovació Educativa Geografies Literàries 3.0 ha fet possible l’organització de les Jornades. Amb la col·laboració d’altres entitats i persones de la ciutat.

La sessió de divendres, dia 28 d’abril, tindrà lloc a les aules de la Universitat Rovira i Virgili on hi ha la seu del Departament de Filologia Catalana i de l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes. Obrirà les Jornades el Catedràtic de la URV Dr. Magí Sunyer, amb la ponència ‘Literatura i geografia: experiències’, dedicada a les rutes que tenim a l’abast i a prop de casa. Escriptors que retraten la Tarragona del segle XIX, com Pin i Soler, o el segle XX, com Josep Anton Baixeras, Maria Aurèlia Capmany, Olga Xirinacs, són exemples d’estudis que ha dissenyat en forma de ruta el professor Sunyer.

Com és habitual, hi haurà un apartat de comunicacions que donarà a conèixer als assistents les últimes novetats que han sorgit en indrets diversos dels territoris de parla catalana. No podem deixar d’esmentar la més recent a la ciutat com la ruta poeticoinfantil, propiciada des de la Conselleria de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Tarragona i entitats del món de les lletres, inaugurada el passat 29 de març al Parc de la ciutat, amb poesies, contes, jocs, endevinalles que faran les delícies de la canalla. O una quarta ruta ‘Arran de mar’ que està en procés de materialització.

Alumnes i professors s’aplegaran el 28, 29 i 30 d’abril a la nostra ciutat per parlar de projectes que configuren espais literaturitzats de casa nostra

La sessió de dissabte es desenvoluparà a l’Institut Antoni de Martí i Franquès atesa la implicació del professorat del Departament de Llengua Catalana i Literatura en el projecte Geografies Literàries 3.0. Un parell de rutes literàries recorreran la ciutat de la mà de representants de l’APELLC i del Grup de treball ‘Veus de dona a Tarragona’. La primera ruta tindrà lloc al migdia i es farà en homenatge al creador de la ruta Olga Xirinacs i pioner de la Geografia literària als Països Catalans, Llorenç Soldevila, que malauradament ens va deixar o, com diuen els nostres col·legues valencians, ‘va faltar’ el passat desembre. L’escriptora tarragonina ha escrit per a l’ocasió una glossa en homenatge a Soldevila amb paraules d’agraïment i reconeixement.

Les experiències dels alumnes universitaris de Filologia Catalana, del Grau de Magisteri i del Màster de Secundària s’exposaran, en forma de comunicació, la tarda de dissabte. Diversos projectes, alguns de molt consolidats, es presentaran en una taula rodona. ‘Veus de dona a Tarragona’ (Montse Bové, IAMF); ‘Un passeig amb els sentits: de la natura a l’art. Ruta pictoricoliterària Mir/Manent’ (Fina Anglès, APELLC); ‘Women’s Legacy’ (Montserrat Palau, URV); ‘Literatura i paisatge mediterrani: aplicacions de noves tecnologies per al disseny de rutes literàries RuTIC’ (Alexandre Bataller, UV).

Si volen gaudir de la Tarragona literària, ja ho poden fer tot passejant pel Camp de Mart amb les poesies amb veu femenina a recer de la Muralla

La segona ruta tancarà les Jornades, el diumenge dia 30 d’abril, amb la participació d’escriptores i especialistes del Grup de Treball ‘Veus de dona a Tarragona’, una proposta que va començar amb el suport del Consell Social i l’Institut de Ciències de l’Educació de la URV el passat 2020 i que ha tingut una projecció i més que gran acceptació, amb la col·laboració de més de vint-i-cinc professionals de sis centres d’ensenyament de la comarca del Tarragonès.

Si volen gaudir de la Tarragona literària, ja ho poden fer tot passejant pel Camp de Mart amb les poesies amb veu femenina a recer de la Muralla; o llegint escriptors llatins que canten les excel·lències de Tàrraco en faristols ubicats al Parc de les Granotes a l’Amfiteatre; o els dedicats a la poesia infantil com la xarranca o la pilota del Parc de la Ciutat.

Si en volen encara més, els esperem a les X Jornades de Literatura, Territori i Educació, enguany a Tarragona, per conèixer el gran patrimoni literari dels territoris de parla catalana, treballs de rabiosa actualitat, en forma de rutes, itineraris i camins de lletres.

«Las almas más grandes son capaces de los mayores vicios, como de las mayores virtudes».

Comentarios
Multimedia Diari