L’accident d’IOQXE del 14 de gener del 2020 va obligar a fer canvis importants al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta). D’aquests, en destaca que la gestió del pla es va retornar al territori per donar resposta als incidents des de la proximitat i també es va traslladar la seva direcció a la delegació del Govern.
Un dels punts que també es va detectar va ser la necessitat que els veïns i veïnes del territori interioritzessin com han d’actuar en cas d’emergència. Per aquest motiu, el passat 2 de novembre vam fer un exercici molt important: el primer simulacre del Plaseqta adreçat a la població, que es va dur a terme al polígon químic sud de la zona de Tarragona.
65.000 persones de La Canonja, Vila-Seca, Salou, Reus i Tarragona estaven cridades a participar-hi per practicar el confinament a les zones afectades en cas de l’hipotètic incident que es plantejava. També es va provar el sistema d’alerta a través del telèfon mòbil.
La bona resposta de tots els agents que hi participaven va fer que l’exercici fos un èxit, demostrant la maduresa de la població. Per això és important posar en relleu la gran implicació dels veïns, així com l’esforç que s’ha fet des de Protecció Civil de la Generalitat i dels municipis implicats, tant a nivell de recursos com de planificació per millorar la comunicació del risc químic.
Malauradament, una setmana després del simulacre vam haver d’activar el Plaseqta en fase d’emergència per l’incendi que es va produir a la sofrera Afepasa de Constantí. Aquest incident va afectar tres naus de l’empresa i va obligar a confinar les indústries veïnes i una part del municipi de Reus.
D’aquesta activació també es va detectar algun punt a treballar. Per exemple, que cal donar més informació a les empreses del polígon que no són del sector químic. Per això, està previst que l’any vinent es programin sessions informatives dirigides als treballadors d’aquestes empreses.
La voluntat del Govern és que la ciutadania se senti segura i empoderada, que sigui plenament coneixedora de què fer en cas d’accident i pugui interioritzar com actuar. Això només s’aconsegueix fent pedagogia i practicant-ho. Per seguir treballant-hi de cara a 2023 s’impulsarà un segon simulacre d’aquestes característiques però a la zona del Polígon Nord de Tarragona.
A més, el Govern també s’ha compromès a ampliar el proper any els sensors de detecció de fuites fins als 575. La instal·lació d’aquests sensors crearà una barrera per localitzar núvols tòxics entre les indústries químiques i els barris més propers a aquestes.
Aquests aparells detectaran diòxid de sofre, òxid d’etilè, sulfur d’hidrogen, clor, amoníac, clorur d’hidrogen, fosgen i acrilonitril en una barrera que arribarà als 46 km de distància en total si se sumen les diferents malles per detectar els diversos productes.
Està previst que els sensors s’instal·lin en diferents suports, com fanals d’enllumenat, torres elèctriques, pals de formigó de torres d’electricitat, pals de fusta de cablejat d’electricitat i en parets d’edificis.
Paral·lelament, estem immersos en un procés de més canvis. Recentment també s’han començat a comunicar els incidents menors que es produeixen a la indústria, per fer créixer la confiança de la població a través de la transparència.
Una de les nostres peticions és que també es pugui implantar el més aviat possible el sistema d’enviament massiu ES-Alert als telèfons mòbils, que es va provar el dia del simulacre i que permet que es pugui avisar la població des de Catalunya en cas d’incident.
Per ara, l’activació d’aquest servei depèn de l’estat espanyol. L’ús d’aquesta tecnologia facilita els avisos a la població i caldria implantar-la amb la major celeritat.
La voluntat de totes aquestes mesures és facilitar una informació de qualitat als veïns i veïnes, facilitar-los recursos. Des del Govern seguim treballant per ampliar els canals de comunicació i donar el millor servei a la ciutadania.