Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Tarragona i la pedra seca

25 septiembre 2024 22:58 | Actualizado a 26 septiembre 2024 07:00
Josep Ramon Correal
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dimarts passat es va inaugurar al Centre Cultural del Catllar l’exposició Tota pedra fa paret sobre la tècnica de la pedra seca a Catalunya. La mostra itinerant ha tingut tant èxit que la Generalitat ha fet dues còpies dels panells perquè pugui arribar al màxim nombre de pobles que la sol·licitin. L’exposició es pot visitar al Catllar fins al 3 de novembre tots els dilluns al matí i, de dimarts a divendres, al matí i a la tarda. La pedra seca o pedra en sec és la tècnica de construcció que s’usava antigament sense emprar cap element aglutinador. Ni fang, ni argamassa i molt menys ciment. Les pedres es rejunten amb falques petites del mateix material. Amb la tècnica de la pedra seca feien cabanes, amagatalls, aljubs, pujadors, forns, pous de gel, trones per protegir els arbres, marges i també camins i carrerades.

A més de la distinció pel patrimoni romà, Tarragona també és patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la pedra seca

A les nostres comarques en tenim una bona mostra que va inventariar primerament Josep Gironès en el llibre L’art de la pedra seca a les comarques de Tarragona, editat per la Diputació. Gironès va ser a la inauguració de l’exposició, juntament amb Esther Bargalló, una de les comissàries de la mostra que vol promoure la conservació d’aquesta riquesa cultural. Les obres de l’AVE van passar per damunt de tres barraques de pedra seca. El procediment constructiu de la pedra seca neix de la necessitat de despedregar els terrenys per poder-los conrear. La filosofia, molt catalana, d’aquesta tècnica és treure del mínim el màxim. Potser ve d’aquí la famosa dita: «Els catalans, de les pedres treuen pans».

Comentarios
Multimedia Diari