Estudiar no té edat

L’educació al llarg de la vida és una mica desconeguda, mal-grat el nombre de centres, l’oferta formativa i la tasca  que desenvolupen
 

20 abril 2022 05:50 | Actualizado a 20 abril 2022 10:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa uns mesos va aparèixer a TV3, en l’espai del 012 que habitualment es destina a la promoció de notícies per a l’interès general de la ciutadania, un espot dedicat a l’educació al llarg de la vida. Què és, això, us podeu preguntar? La resposta és ben senzilla: l’educació d’adults. I és que ja se sap que no hi ha edat per estudiar!

He de confessar que em va sobtar veure aquest anunci, sobretot perquè l’educació al llarg de la vida sembla que sigui una mica desconeguda entre la població, malgrat el nombre de centres (públics i privats), l’oferta formativa i la tasca educativa i social que desenvolupen. No és pas el meu interès, ara i aquí, d’analitzar el perquè d’aquest desconeixement, sinó tot el contrari: m’agradaria sumar-me a la promoció d’aquests ensenyaments en el nostre territori.

En l’àmbit tarragoní -que en termes del Departament d’Educació inclou les comarques del Tarragonès, el Baix Camp, l’Alt Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat- hi ha vuit centres de formació d’adults (CFA) públics (deixant de banda els municipals i els privats que també ofereixen alguns ensenyaments), un dels quals en seu penitenciària.

El Departament d’Educació defineix els ensenyaments d’adults com aquells que faciliten que les persones adultes obtinguin les eines, les destreses i les competències necessàries per a la vida personal i professional. Aquests objectius fan possible l’escolarització d’alumnat, d’una banda, de procedència i edat diverses; i, de l’altra, d’alumnat amb interessos diferents, com poden ser obtenir una titulació, posar-se al dia o ampliar els coneixements.

En aquest sentit, l’oferta formativa dels CFA abraça diversos nivells i àmbits: cursos d’alfabetització i de formació bàsica (anomenats cicle de formació instrumental); cursos de català, de castellà, d’anglès i de francès (des del nivell inicial fins a un A2/B1); classes d’informàtica (també des dels inicis fins a l’obtenció del títol de COMPETIC 3, equivalent a l’ACTIC avançat); el Graduat en Educació Secundària, distribuït en dos cursos; i també un curs per a preparar les proves d’accés a un Grau Mitjà i/o Superior i també l’accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys. Tota aquesta llista certifica el valor dels centres d’adults com a espais d’ensenyament-aprenentatge oberts a tota la ciutadania.

I quan dic tota penso en la diversitat existent entre l’alumnat dels centres de formació d’adults, tant pel que fa a l’origen, a l’edat o al bagatge cultural i vivencial. Aquesta diversitat suposa un repte per al professorat (sobretot quant a la motivació dels alumnes, que no pot ser pas la mateixa), però és, alhora, un dels millors tresors que amaguen aquests ensenyaments. Us invito a descobrir-ho!

Comentarios
Multimedia Diari