Banc d’Espanya: l’oportunitat perduda?

El 2010 vam aconseguir un acord perquè aquest emblemàtic immoble albergués un espai dinàmic, on la ciència, la tecnologia i la innovació esdevinguessin tangibles

13 septiembre 2021 14:47 | Actualizado a 13 septiembre 2021 15:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Hi ha un proverbi xinès que diu que «a la vida hi ha tres coses que no tornen mai enrere: la fletxa llançada, la paraula pronunciada i l’oportunitat perduda». Aquest aforisme ens fa reflexionar sobre la importància de no perdre oportunitats i la necessitat d’adquirir compromisos que dinamitzin i donin impuls a la nostra ciutat. Durant els dotze anys de govern socialista, i coincidint amb una de les pitjors crisis financeres mundials, els i les socialistes vam tenir clar que la ciutat havia de fer un pas endavant amb capacitat de lideratge i visió estratègica. Van ser anys en què vam apostar pel mercat central, l’Escola Oficial d’Idiomes, la Rambla de Camp Clar, l’IMET o l’Anella Mediterrània.

En aquest context, el 2010 i després d’anys d’abandonament de l’edifici del Banc d’Espanya, vam aconseguir un acord que ens va permetre evitar que acabés sent una oficina d’estrangeria. Vam «llençar la fletxa» perquè aquest emblemàtic immoble situat al bell mig de la ciutat albergués un espai dinàmic, on la ciència, la tecnologia i la innovació esdevinguessin tangibles i on es pogués compartir el coneixement: el Rambla Science.

Un treball cojunt amb la URV, l’ICIQ, l’IPHES, l’ICAC i l’IISPV, i amb el suport de dues càtedres de la URV (la UNESCO d’habitatge i la d’Universitat i Regió del Coneixement), va donar com a fruit un projecte que deixava visible el nostre compromís amb la divulgació de la ciència i la devolució del patrimoni a la ciutat. Un projecte que havia de dinamitzar el territori i molt innovador amb uns objectius estratègics i d’altres d’específics molt ambiciosos que pretenien la transformació social.

I per això ens vam comprometre amb «la paraula pronunciada». En aquest sentit vam començar a caminar amb entusiasme i determinació aconseguint l’any 2019, dos milions d’euros dels Fons FEDER de la Unió Europea. Ho vam deixar tot a punt i amb un pressupost assignat per situar-nos al mapa internacional de la comunicació de la ciència.

Però la setmana passada, quan tot estava encaminat i el fil ja posat a l’agulla, ens vam trobar amb un anunci de l’actual equip de govern on ens informaven de la més que probable pèrdua de la subvenció europea que havíem aconseguit amb la consegüent paràlisi del projecte.

Un cop més, la manca de lideratge i l’evident incapacitat de gestió de l’actual govern, ens poden deixar a les portes de veure desaparèixer un dels projectes més emblemàtics i estratègics per a la nostra ciutat. I «les oportunitats perdudes», com diu el proverbi, no tornen mai enrere. En els canvis de govern la ciutat no pot perdre projectes com aquest.

Tarragona ha de viure una transformació i el projecte Rambla Science és una aposta que, tot i la falta d’eficiència de l’actual govern, no podem perdre. Aquesta ciutat es mereix un espai de referència internacional de la co-creació ciutadana i divulgació de la ciència i de la transferència del coneixement a través de la creativitat i el descobriment.

Josep Fèlix Ballesteros és exalcalde de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari