Després de quatre anys, l’espectacle casteller més gran del món encara la seva XXVIIIa edició amb total normalitat i 42 colles participants en les tres jornades del Concurs: el 25 de setembre a la plaça del Castell de Torredembarra i l’1 i 2 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça.
Aquest matí, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, acompanyada pel director del Concurs, Xavier González; i la directora Castellera del Concurs, Ester Roca, han donat a conèixer tots els detalls d’aquesta esperada edició, entre ells, les colles que en formaran part.
La consellera Inés Solé ha expressat “les ganes i la il·lusió de viure aquest concurs del retrobament, de les emocions”. Solé ha manifestat que “estem especialment contents pel fet de poder comptar amb el nombre de colles habitual participants. Creiem que el Concurs de ben segur serà la fita definitiva per aconseguir la plena recuperació del món casteller”. Solé ha agraït un cop més a les colles l’esforç dut a terme i ha posat en valor “la constància i la tenacitat de totes elles per estar on som ara”.
Per la seva banda, el director del Concurs, Xavier González, i la directora castellera, Ester Roca, han coincidit en ressaltar que “tot i la situació difícil viscuda per les colles castelleres, estem gratament sorpresas de la línea ascendent i de la responsabilitat de totes les colles a les places. El Concurs de Castells será réflex d’això i de ben segur que será inoblidable per a tots”.
Les colles participants
Pel que fa a les colles participants, s’estrenen en la jornada de diumenge a la TAP dues formacions, els Moixiganguers d’Igualada i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Serà el primer cop (des de la implementació del Concurs en tres jornades) que tres colles tarragonines comparteixin plaça en una jornada de diumenge on tornen els Xiquets de Reus després de l’absència del 2018.
A la jornada de dissabte els Castellers de Cornellà tornen a la TAP després de 24 anys d’absència i s’estrenen els Castellers de l’Alt Maresme, que estaran presents a la Tarraco Arena Plaça per primer cop. Els Xiquets del Serrallo, per la seva banda, actuaran a la jornada de dissabte de ple dret.
A la jornada de Torredembarra participa per primer cop la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès, que mai abans havia estat present al Concurs de Castells.
En total s’han convidat a 46 colles després de les quatre renúncies de Minyons de Terrassa, Tirallongues de Manresa, Castellers de Caldes i Al·lots de Llevant. Les formacions que entren al concurs per ordre de classificació són la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès, els Castellers d’Altafulla, els Castellers de Cerdanyola i els Matossers de Molins de Rei.
Un acte de sorteig en format teatral
Aquest diumenge, 11 de setembre, a les 19.30 h, el Teatre Tarragona acollirà el sorteig d’ordre d’actuació i posició a plaça de les tres jornades del Concurs de Castells. Ho farà a través d’un acte gratuït i obert a tota la ciutadania que comptarà amb una producció innovadora, incorporant fragments de l’espectacle familiar de temàtica castellera Mireu allà dalt, de Genovesa Narratives Teatrals, i amb la coproducció de La Xarxa de Televisions Locals-TAC12.
L’acte del sorteig estarà presentat pels periodistes castellers Carles Cortés i Aina Mallol i es podrà veure en directe a través de TAC12, les televisions locals, Xala.cat i la web del Concurs de Castells.
Més enllà del Concurs
Enguany, a més, el concurs va més enllà de les tres jornades amb tot un seguit d’activitats al voltant del Concurs que s’aniran anunciant els propers dies amb la intenció, segons ha destacat la consellera de Cultura, Inés Solé, “de contribuir a la difusió i la promoció del fet casteller, de la història castellera i de l’espectacle casteller més gran del món. La ciutat i el món casteller han de transpirar castells”.
En aquesta línea, dissabte 1 d’octubre a les 12 h tindrà lloc la Diada Castellera amb les Colles Internacionals a la Plaça de la Font, amb la participació de cinc formacions de fora dels Països Catalans: els Castellers of London, els Castellers de París, els Xiquets de Copenhagen, els Castellers d’Andorra i la Colla Castellera de Madrid.
#EmocióConcurs
Les emocions no es viuran només a plaça els dies de Concurs sinó que ja estan ben presents en tota la campanya gràfica d’aquesta XXVIIIa edició del Concurs de Castells, tota ideada a partir d’imatges del fotògraf tarragoní David Oliete, corresponents a anteriors edicions del Concurs.
Justament a través d’aquestes emocions els aficionats castellers podran participar en un concurs a través de les xarxes socials durant les tres jornades de l’esdeveniment. Amb l’etiqueta #EmocióConcurs podran fer arribar aquelles imatges que mostrin els sentiments i emocions en totes tres jornades del Concurs.
Els participants podran penjar les seves fotos a Twitter o a Instagram amb l’etiqueta #EmocióConcurs per optar a diversos premis gràcies a la col·laboració del Patronat de Turisme de Tarragona.