Savallà repara la teulada de l’església danyada pels aiguats

L’Ajuntament ha assumit la reparació a canvi que l’Arquebisbat cedís la seva titularitat

28 septiembre 2020 10:00 | Actualizado a 28 septiembre 2020 10:20
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

No ha passat ni un any des que els forts aiguats d’octubre de 2019 feien caure una part del campanar damunt la teulada de l’església de Sant Pere de Savallà del Comtat que l’Ajuntament ja ha arreglat el gran forat provocat. Ho ha fet en un monument barroc inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya que fins fa poc era propietat de l’Arquebisbat de Tarragona. Però aquest no podia pagar el cost de la reparació, per la qual cosa va cedir la propietat al Consistori. Això ha permès que aquest pogués finançar la reparació. Ara només queda per decidir com quedarà l’interior.

Savallà del Comtat és un petit municipi de la Conca de Barberà on hi viuen unes 25 persones, tot i que n’estan empadronades 58. La seva església està al centre del poble. Va ser construïda sobre una anterior romànica de la qual no en queda cap vestigi i només es conserven alguns elements litúrgics. L’edifici té una coberta de dos vessants. El campanar destaca per la seva planta quadrada amb merlets triangulars. Precisament d’aquest campanar, la nit del 22 d’octubre de l’any passat, van caure diversos carreus de la cornisa damunt la teulada de l’església, la qual cosa va provocar un gran forat –d’aproximadament 5x5 metres– damunt la zona del presbiteri (de l’altar). «Ningú va notar res aquella nit. Ens vam adonar al matí, quan vam entrar dins. Quan pujaven pel carrer vam veure que faltaven unes pedres al campanar», recorda l’alcalde Joan Altimís. Afegeix que feia una setmana havia actuat un orfeó.

Abans que caigués un tros, ja s’havia d’arreglar el campanar. Però l’Arquebisbat va dir que no tenia diners per esmenar tots els desperfectes. Llavors, va arribar a un acord amb l’Ajuntament. Aquest, a canvi d’arreglar els danys, rebia la propietat en cessió per 25 anys, a més a més del cementiri de la pedania de Segura. L’alcalde destaca al Diari la bona col·laboració que hi ha hagut entre totes les parts. Durant l’hivern, quan només van a missa unes sis persones, aquesta es feia a la sala de plens, mentre que a l’estiu –amb uns 25 assistents– es tenia un espai més gran a l’aire lliure.

Les obres de reparació han costat uns 60.000 euros. S’ha comptat amb una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat i s’està pendent d’una altra de la Diputació.

Ara falta decidir com ha de ser la part interior reparada. Per això, està pendent una reunió a tres costats entre l’Ajuntament, Cultura de la Generalitat i Arquebisbat per acordar quina mena de cúpula s’ha de posar.

Comentarios
Multimedia Diari