Retalls històrics de la capella de Sant Magí

Crònica. El dia 13 de juny de 2013 s’inaugurà la rehabilitació de la Casa de l’Ermità. L’obra, molt ambiciosa, ha unificat les dues cases dels números 12 i 14 del carrer del Portal del Carro i ha permès ampliar el pati posterior que comunica amb l’ermita

10 agosto 2023 10:28 | Actualizado a 10 agosto 2023 12:14
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Han passat més de trenta anys des que es van iniciar les obres de millora de la capella i la casa de l’ermità al Portal del Carro on venerem Sant Magí, copatró de la ciutat.

L’última i gran restauració de l’ermita va començar durant l’època del capellà-administrador Joan Tomás Bartolí. L’actuació s’inicià l’any 1991 i va tenir diverses fases. Es va substituir el paviment amb pedra polida d’Ulldecona i la Sénia. Es van arrebossar les parets que ho necessitaven, es va traslladar el Sant Crist, es va treure la trona de fusta que obstaculitzava el pas, es va complementar i polir amb marbre blanc part del graó que mancava, es va fer la reforma de la instal·lació elèctrica i altres obres menors. Aquesta primera fase s’enllestí per Sant Magí del mateix 1991.

L’abril de 1992 es féu la segona fase i s’aturà al mes d’agost. Es recobreixen els paraments de les mitges columnes, es canvia la porta principal i s’enderroca parcialment la sagristia. Tanmateix la façana es repicà en la seva totalitat i aparegué un buit sobre la porta principal. Es respecta i s’hi col·loca, en pedra, l’escut de Sant Magí.

També s’habilitaren els antics ulls de bou existents a nivell de carrer, que estaven tapats.

La tercera fase s’inicià l’abril de 1994. Fou la més delicada de realitzar, ja que comprengué part de les restauracions pictòriques dels quadres dels passatges de la vida de Sant Magí, dels dos altars de fusta, de la imatgeria que posseeix l’ermita, l’actuació en l’antiga porta santa, la reconstrucció de les escales del cor, el redescobriment de l’antic Portal del Carro, que es neteja i buida i l’adequació de la sagristia amb l’allargament de l’artística reixa de ferro forjat que estava a l’entrada del temple. També es descobrí la totalitat del mur romà de què disposa l’ermita i s’arregla el terrat per evitar goteres.

$!Gravat de l’altar de la capella. Il·Lustració: Josep M Virgili

En dues de les prospeccions arqueològiques aparegueren els palets de riu in situ de l’antic Portal del Carro i es descobrí un enrajolat anterior. També es descobriren les antiquíssimes llosetes de pedra ‘llisós’ Llorito, les quals trepitjaria sant Magí. Es trasllada de lloc l’altar de la Verge dels Dolors i s’habilita l’espai pel restaurat Sant Crist. Es van restaurar vidrieres i pintar de forma artística parets i sostre. I finalment es col·locaren restaurades les dues grans pintures de la part alta de les parets de l’ermita.

Totes aquestes obres van comptar amb el treball i la direcció de l’artista tarragoní Eustaqui Vallès, amb l’ajut de la seva filla Eva, i essent president de la Confraria Francesc Magarolas Orteu.

Ja sota el guiatge del capellà–administrador Mn. Francesc Gallart Magarolas, el dia 25 de juliol de l’any 2000, tingué lloc amb un acte solemne, emotiu i llargament esperat la definitiva obertura de l’anomenada Porta Santa que comunica la capella amb la ‘Falsa Braga’ de la muralla tarragonina i que ha permès recuperar l’estat inicial que deuria tenir aquest lloc tan emblemàtic. La benedicció i l’obertura de la porta fou a càrrec de Mons. Lluís Martínez Sistach, Arquebisbe Metropolità de Tarragona i Primat.

En una culminació de tot el procés de recuperació de les dependències de l’ermita, i després d’un llarg estudi i de més d’un any d’obres, el dia 13 de juny de 2013, s’inaugurà la rehabilitació integral de la Casa de l’Ermità. Es tracta de les dependències de la confraria. L’obra, molt ambiciosa, ha unificat les dues cases dels números 12 i 14 del carrer del Portal del Carro. En un esforç molt important la junta de la confraria, encapçalada per Adolf Quetcuti Carceller, va culminar un projecte que donà a l’entitat unes instal·lacions modernes i obertes a diferents activitats.

La nova Casa de l’Ermità, fruit del projecte dels arquitectes Josep M. Bartolomé i Julio Baixaulí, està composta de planta baixa i tres plantes que acullen les diferents dependències de la confraria i rectoria: sala d’actes per unes 40 persones, secretaria, sala de Juntes, magatzem, serveis i ascensor.

L’obra ha permès també ampliar el pati posterior que comunica amb l’ermita i disposar d’accés a una terrassa superior sobre la muralla amb una vista espectacular del Camp de Tarragona.

La benedicció fou a càrrec de Mn. Francesc Gallart Magarolas, que culminava aquesta obra amb els seus vint anys de capellà–administrador, i fou presidida pel M.I. Vicari General de l’Arquebisbat de Tarragona, Joaquim Fortuny Llaveria i l’Il·lm. Sr. Alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros Casanova. Actualment, a la planta baixa hi ha una exposició permanent sobre devocions i tradicions maginianes.

El passat any 2022 la Confraria va celebrar el seu centenari, ja que fou fundada i aprovada el 17 de gener de 1922 per decret del Cardenal Francesc d’Assis Vidal i Barraquer, Cardenal de la Pau.

La fidelitat dels confrares i la bona feina del Capellà Administrador Mn. Joan Magí Farré i la junta presidida per Joaquim Galià Romaní ens permet seguir gaudint d’aquest espai tan emblemàtic per la cultura, història, fe i tradició de la nostra ciutat, ajudats pels membres de les dues seccions de l’entitat, els Portants de l’Aigua, que aquest any compleixen les seves trenta baixades, i els Portants del pas, que processona cada 19 d’agost.

Comentarios
Multimedia Diari