Publicacions URV, el segell editorial amb responsabilitat amb el territori

El seu principal objectiu és editar publicacions de qualitat i que siguin «necessàries», ja sigui des d’una perspectiva d’investigació, o bé des d’un punt de vista d’impacte social

26 junio 2024 10:04 | Actualizado a 01 julio 2024 13:21

Publicacions URV és el segell editorial de la Universitat Rovira i Virgili que aglutina totes les publicacions a les quals la institució dona suport. Va néixer el 2005 de la mà de la vicerectora Joana Zaragoza, amb la intenció d’editar i distribuir obres universitàries de caràcter institucional, docent, investigador i divulgatiu.

Jaume Llambrich i Magalí Urcaray són els responsables del segell, que pot presumir de ser una de les principals editorials universitàries amb accés obert a nivell estatal des de fa més de 15 anys. A més, des del 2020, Publicacions URV també forma part del projecte Directory of Open Access Books (DOAB), el repositori d’accés obert més important a nivell internacional en matèria d’humanitats.

«Això significa que les nostres publicacions es poden descarregar de forma gratuïta i de forma fàcilment accessible des de qualsevol part del món», explica Llambrich. «L’any que ve farem 20 anys i ara mateix tenim més de 400 llibres editats i 8 revistes acadèmiques en marxa», comenta l’editor. D’aquestes vuit en destaca Antropologia mèdica, dirigida pel catedràtic Josep Maria Comelles, que compta ja amb 41 títols i que va ser la primera en forma part de la ruta diamant, on es pot accedir al material de caràcter universitari, a més sense càrrecs pel lector o l’autor. «Publiquem tant en paper com en digital, però gràcies a les tecnologies, ens permet arribar a qualsevol ciutadà de qualsevol país i permetem universalitzar el coneixement. De Tarragona al món», assegura.

«Diàleg amb els ciutadans»

Publicacions URV té dues línies d’edició: una, la institucional, que té una sèrie de necessitats més específiques de publicació, versades en la investigació i la docència. L’altra, de compromís social, perquè, com destaquen els responsables, «no tot ha de ser alta divulgació».

«Nosaltres som una editorial que forma part d’una institució pública, així que el criteri de publicació és primer, que sigui un treball de qualitat, i segon, la necessitat d’aquell títol o bé per a la ciència o bé per a la comunitat», destaca Llambrich, qui insisteix en la «responsabilitat» de la Universitat i del servei de Publicacions envers la societat: «sempre hi ha d’haver un retorn social i un diàleg amb la ciutadania».

Aquest «retorn», a nivell científic, es mesura fàcilment en cites, catalogacions, mencions... L’altre, és l’impacte social: «quan fem la presentació d’un llibre i la gent no troba lloc de ple que està, com el darrer de la col·lecció de les Terres de l’Ebre sobre la ballarina Anna Maria Bel, per exemple. Llavors pots percebre que els lectors se senten connectats amb la publicació, ja que moltes vegades la temàtica està íntimament lligada al país i al nostre territori», relata Llambrich. «Jo sempre dic que nosaltres fem long sellers», somriu afegint que el llibre Pagesos en un món de canvis, de Montserrat Soronellas Masdeu, publicat el 2006 i on analitza les formes de vida i les estratègies socials i econòmiques de pagesos de la Selva del Camp, encara es continua comprant avui dia.

Una altra de les sorpreses editorials va ser La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans, del professor Jordi Ginebra, una guia pràctica sobre novetats en la normativa catalana, que és el llibre més venut i més descarregat del segell.

$!A més de paper, les obres estan disponibles en línia. Foto: Marc Bosch

Publicacions URV publica entre 20 i 30 llibres de forma anual, on també es sumen les coedicions amb altres editorials. «Les nostres tirades en paper són 100 exemplars per defecte, perquè hem de ser curosos amb els diners públics», raona Llambrich. «No tenim por als idiomes: per a nosaltres la llengua de publicació és indiferent, l’important és una bona investigació acadèmica. A vegades sembla que si no es publica en anglès no tingui la mateixa validesa i és una pressió extra pels investigadors. Per això publiquem en català, castellà, anglès, francès, àrab, portuguès, grec clàssic... tenim una responsabilitat vers la nostra societat i si nosaltres no publiquem llibres científics en català, no ho farà ningú més», diu.

El servei de Publicacions forma part del Servei Lingüístic i treballen colze a colze. «Quan rebem un original, valorem el contingut amb relació a la qualitat de la recerca i si s’ha de publicar pel bé de la ciència o de la societat», comenta l’editor. Un cop rep el vistiplau per a publicar-se, passa a correcció, es maqueta i es fan les revisions de les galerades. «No ens fa patir la quantitat de revisions i correccions que calguin fer. Amb els companys del Servei Lingüístic i l’autor hi insistim fins que sigui necessari perquè el contingut sigui perfecte», diu Llambrich. Posteriorment, es dissenyen les cobertes, s’envien a imprimir i els distribuïdors els fan arribar a les llibreries, on es donaran a conèixer al públic. A banda, també es pengen a la web.

Publicacions URV compta amb diversos premis editorials, un dels darrers és el de la col·lecció Patrimoni literari, dirigida pel professor Magí Sunyer, que va obtenir el segell de Qualitat en Edició Acadèmica CEA-APQ i el llibre Història de vida de Mari Chordà, sobre l’activista feminista, de la historiadora Núria Gil, que va rebre el premi Joan Lluís Vives a la millor coedició universitària amb la UB.

On es poden consultar les obres?

www.publicacionsurv.cat

Catàleg general de publicacions

www.llibres.urv.cat

Llibres en accés obert de descàrrega gratuïta

www.revistes.urv.cat

Les revistes digitals de la URV en accés obert

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari