Eren les dues del migdia d’ahir quan la ciutat de Tarragona començava a quedar presa d’una forta olor. Alguns deien que era gas, altres benzina. La pudor se sentia, sobretot, als carrers més pròxims a la Part Baixa de la ciutat, especialment, a la zona del Port. La veritat és que ja hi estem acostumats a episodis d’aquests a la nostra ciutat. Però el d’ahir era diferent. Era més evident que mai. Les xarxes van començar a bullir i, finalment, pocs minuts abans de les tres de la tarda, Protecció Civil feia un primer tuit informant dels fets.
«Aquesta matinada s’ha produït una fuita de nafta a l’empresa ASESA del Polígon Químic Sud, sense que hagi sortit a l’exterior», deia el tuit. Els fets havien tingut lloc a les 4.21 h de la matinada i, fins gairebé deu hores després, la població no sabia el que estava passant. De fet, m’atreviria a dir que Protecció Civil va decidir informar, després dels centenars de trucades que hi va haver al 112. Si no, encara no ho sabríem.
La veritat, però, és que saber-ho o no saber-ho tampoc aporta gaire a la pràctica. Sabem què hem de fer en aquests casos? Hem de tancar les finestres? Treure altre cop la mascareta del calaix? Confinar-nos a casa? Cap d’aquestes preguntes van ser respostes en cap dels comunicats d’ahir.
Protecció Civil, a través de tuits, i l’empresa en qüestió, a través d’un comunicat, informaven que hi havia hagut una fuita d’entre 100 i 300 metres cúbics de nafta, un producte semblant a la benzina. Es tracta d’un hidrocarbur que, segons l’empresa i Protecció Civil, «no és tòxic ni perillós per a les persones». També detallaven que, tan bon punt es va registrar l’incident, es van activar els pertinents protocols, i explicaven que la fuita havia quedat retinguda amb els sistemes de seguretat. Ja se sap que creure’s aquesta versió o no, és una qüestió de fe. El debat sobre la toxicitat d’aquests productes volàtils fa anys que està sobre la taula, i ressorgeix quan vivim episodis com el d’ahir.
Tot i la no toxicitat del vapor, Protecció Civil va activar el Plaseqta en la fase de prealerta. Van arribar a trucar al 112 fins a 341 persones, coincidint en el moment en què es començaven les tasques de transvasament del producte fugat a un altre dipòsit de la mateixa companyia. Les males olors van iniciar-se a Tarragona, van traspassar el Maresme i van arribar al Baix Llobregat. Segons les primeres informacions és previsible que l’episodi s’allargui fins avui dimarts.
La Cori
En aquests moments és inevitable que em vinguin al cap persones com la Cori Artiga, una veïna de Tarragona, diagnosticada l’any 2011 de sensibilitat química. «He començat amb irritació als ulls i a la gola. Després, picor de llengua, mal de cap i dolor a la columna. Ara ja estic marejada i no puc pensar amb normalitat», explicava ahir, a la tarda, la Cori.
Com ella, són moltes les persones que, amb major o menor grau, viuen els episodis de mala olor d’aquesta manera. No costaria res que els responsables –ja sigui empresa o administració– informessin de l’incident tan bon punt es registra. Potser estalviarien mals moments a bona part de la ciutadania.
I per acabar, tampoc costaria res que, en aquests comunicats i tuits, ens detallessin com actuar en casos així. La percepció general de la ciutadania –tal com es veia ahir a xarxes–, és que s’està jugant amb la nostra salut.