Convertir Valls en una ciutat més verda, ecològica i sostenible és el principal objectiu de Can Pipirimosca, un centre social rural que proposa un model de vida alternatiu més respectuós amb el medi ambient i autosuficient.
En aquest marc, el centre ha impulsat la creació d’un hort urbà a la ciutat, just al costat del Teatre Principal, gestionat per Can Pipirimosca i amb la dedicació de vallencs que hi destinen unes quantes hores a la setmana. Pere Vidal és l’artífex darrere el projecte, i explica que l’hort és una peça dins d’una iniciativa molt més àmplia, denominada ‘Valls en transició’.
Concretament el projecte de l’hort s’emmarca també en el moviment anglès «increïble comestible», que promou la creació d’horts urbans arreu d’Europa. L’objectiu és crear un espai de conreu per produir aliments que després s’ofereixen a la població de forma gratuïta.
Per fer-ho possible, cal un canvi de mentalitat, deixar de veure el conreu a l’hort com «una cosa antiquada, que es feia abans, quan és molt més fàcil anar a comprar. La gent ha de veure que la manera més revolucionaria d’alimentar-nos és l’autocultiu, perquè és local, ecològic, el controlem i no depenem de res. A més que és el millor pel planeta, ja que no requereix ni transport».
Aprendre horticultura
Malgrat que el seu objectiu no pot ser substituir completament la compra de verdures, pot animar a reflexionar sobre els hàbits de consum particulars i crear un lloc d’aprenentatge «perquè, al cap i a la fi, si la gent vol fer verdura, que pugui fer-ho al balcó de casa», explica Vidal.
La proposta és que es faci «tot entre tots», en un espai comunitari, on no es divideix la terra per parcel·les individuals, i on el mateix que treballa es pugui emportar els productes de la terra a la cuina.
La població s’hi involucra a poc a poc i de moment compta amb una dotzena de vallencs i vallenques implicades, que s’hi reuneixen cada dimarts i dijous a la tarda. No és un grup nombrós, però Vidal assegura que «la ciutadania s’ha interessat, pregunta molt sobre que fem i perquè, i de fet, un dels objectius de l’hort és la difusió del missatge sostenible». A la feina estricta de l’hort, doncs, s’hi suma la voluntat divulgativa sobre els avantatges, per un mateix i en l’àmbit social, de promocionar una agricultura més sostenible i la cultura de l’autoconsum.
Així doncs, si l’hort es pot mantenir al llarg dels anys i alguns vallencs han après a cultivar allò que consumeixen, el projecte es pot considerar un èxit.
Canvi de mentalitat internacional
El projecte es va engegar l’any passat, a mans del grup de treball «Valls en transició». El moviment «Ciutats en transició» també és d’origen anglès, i s’ha anat estenent per tota Europa, paral·lel al mencionat moviment «increïble comestible». Després de molts tràmits, els membres de Can Pipirimosca van trobar el solar i van iniciar el projecte de l’hort l’agost de 2017.
A partir d’aquí un grup de 15 voluntaris locals i una quinzena més del Camp de Treball de Can Pipirimosca es va proposar adaptar l’espai al conreu. Des de l’agost i fins a l’actualitat els voluntaris han cuidat de l’hort dos dies per setmana. També han participat col·lectius de la ciutat i han rebut visites d’instituts i escoles.
El futur de l’hort urbà
«Una cosa és el futur que voldria i l’altre és el futur que serà, perquè tot depèn molt de si la gent s’involucra» pronostica Pere Vidal, qui espera que el projecte pugui seguir creixent a la ciutat.
Així mateix, la iniciativa dels horts urbans ja està a punt per expandir-se, només li falta les mans necessàries per fer-ho possible. Amb tres agrupaments de joves d’entre 15 i 17 anys, la Setmana Santa de l’any passat es va netejar un altre solar a Valls, a prop del pàrquing del barri Vell, amb una superfície tres vegades més gran que el solar actual. Aquell terreny ja està preparat per començar a conrear, però «depenem de la participació ciutadana.
Si s’incrementés i hi hagués molta més gent interessada això es faria realitat. Si la gent s’involucra, tirarà endavant, si la gent s’ho mira des de fora, no evolucionarà». Així, des de Can Pipirimosca es fa una crida als vallencs perquè s’acostin a l’hort i preguntin, s’informin i així, potser, s’animin a participar-hi.