Josep M. Vergés (arqueòleg): «La troballa pot haver estat casual però les coses no passen perquè sí»

Josep M. Vergés fa el pregó de festes en què recorda la seva descoberta d’unes pintures rupestres a la Cova de la Font Major

31 julio 2020 08:10 | Actualizado a 31 julio 2020 08:49
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«La troballa en sí pot haver estat casual però les coses no passen per casualitat ni el protagonista és una sola persona». Així començava el pregó de festes ahir a la tarda, l’arqueòleg Josep M. Vergés a la plaça d’en Canós de l’Espluga de Francolí.

Vergès és fill i habitant d’Alcover però com a investigador responsable del projecte de recerca Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona (2018-2021) estava treballant a les Coves de l’Espluga quan per atzar i curiositat el passat 30 d’octubre va entrar en una galeria de la cova de la Font Major que desconeixia, on hi va descobrir un conjunt de gravats paleolítics de gran rellevància.

Vergès explica que una troballa d’aquestes característiques més enllà de la satisfacció per la seva repercussió científica i històrica, crea forts vincles emocionals amb l’indret on la fas.

Va explicar novament la troballa i va recordar algunes anècdotes de l’IPHES. Va fer un pregó dinàmic i a la vegada emotiu.

«L’Espluga és un poble de cultura de fa temps i això es nota a l’hora de treballar-hi, sobretot si la teva tasca està relacionada amb la recerca científica. Des del primer moment han estat facilitats. S’han interessat per la feina que fas i les novetats que teníem», va remarcar Vergés.

L’acte va començar a les set de la tarda. Era d’aforament limitat. Abans d’entrar els organitzadors mesuraven la febre i prenien totes les mesures pertinents. A la plaça d’en Canós les cadires estaven separades i tots els assistents anaven amb mascareta. Abans de començar el pregó, els gegants de l’Espluga de Francolí van fer la ballada d’honor. a la plaça d’en Canós.

«Venim d’una riuada devastadora i d’aquesta pandèmia global que ens està afectant a tots. Portem uns mesos que no han estat fàcils», va dir l’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal. Va afegir que «gaudim de la festa major i respectem les mesures que ens diuen».

Quan va acabar el discurs, l’arqueòleg Josep M. Vergés va rebre l’obsequi i va encendre la traca. Els assistents es van quedar assentats a les seves cadires.

La Festa Major comptarà amb actes de petit format i amb aforament limitat, d’entre els quals en destaquen el festival de poesia Rusc organitzat pel Museu de la Vida Rural, el Concert-Vermut, actes per a públic familiar i infantil, mostra i ball del seguici popular i el concert de tarda de dilluns amb dues cantautores.

Les entitats de cultura popular espluguines actuaran durant la Festa Major en dues cercaviles adaptades, en format de “mostra i ball del seguici popular” que tindran lloc avui a la tarda i diumenge a la 1 del migdia.

Ambdues tindran un recorregut delimitat des de la plaça de l’Església fins a la rotonda 1 d’Octubre i el públic se situarà, mantenint el distanciament físic, al llarg del carrer Lluís Carulla, de manera que es pugui veure passar els elements de cultura popular sense desplaçar-se, ja que no estarà permès seguir el recorregut darrere de les entitats.

Durant tota la Festa Major seguirà obert l’espai de la Cultura Popular, ubicat al carrer Lluís Carulla, 22.

La festa major de l’Espluga finalitzarà el pròxim dilluns 3 d’agost.

Comentarios
Multimedia Diari