Santa Tecla 2022, la Santa Tecla de la represa, del retorn de tota l’activitat als carrers i les places i la Santa Tecla de la commemoració dels 700 anys de festa també ha estat la Santa Tecla de la participació en tots els sentits. I és que, tant a nivell de públic assistent als més de 400 actes com d’agents actius i professionals implicats, les xifres de participació superen les d’edicions anteriors a la pandèmia.
Aquest matí, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la consellera de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, han fet balanç d’aquestes festes, les més llargues també de la seva història. L’alcalde ha volgut destacar “la gran implicació i coordinació de tots els departaments municipals, la participació sense precedents de tota la ciutadania així com el paper imprescindible de totes les entitats i agents implicats més que mai en les festes”.
L’alcalde també ha assenyalat que “el fet extraordinari d’aquesta Santa Tecla ha fet que, a les entitats i persones actives habituals presents cada any a les festes, enguany s’hagin afegit més de 600 persones més entre creadors, artistes i intèrprets locals. Ha estat la Santa Tecla del talent local: volíem donar-li visibilitat i ho hem aconseguit”.
14 dies – 4 més que els altres anys - d’actes per a tots els públics, edats i gustos. Tal com ha destacat la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, “després de Sant Magí, ja vam posar-nos a treballar amb la previsió d’aquesta gran assistència i participació tot planificant dispositius especials de seguretat i mobilitat com el de la Baixada de l’Àliga, i programant diferents actes a diversos indrets de la ciutat dins la mateixa franja horària amb la voluntat de distribuir les grans concentracions de públic”. Solé ha conclòs: “Així i tot, hem tingut la grata sorpresa de veure que tots els actes sense excepció han tingut extraordinària resposta i han estat plens i sense incidents”.
La consellera Solé ha recordat que Santa Tecla 2022 ha volgut posar èmfasi apostant per la diversificació d’espais i l’ampliació de grans escenaris com la plaça de la Font, l’Anella Mediterrània i la plaça Corsini, i no només amb programació d’espectacles musicals sinó també acollint grans esdeveniments esportius, com el d’enguany de la Semifinal i Final de la lliga Nacional Catalana de Bàsquet. “Hem escampat Santa Tecla i hem ampliat espais i continuarem apostant per la diversificació d’actes com ara els esdeveniments esportius”.
El retorn dels macroconcerts a l’Anella Mediterrània amb Viuda Negra i Barón Rojo i a la plaça Corsini amb Manel i Auxili i Germà Negre, l’Amparito.cat de la mà de la BUMT al Teatre Auditori del Camp de Mart, la Cia Imperfecta al Teatre Tarragona, la Baixada de l’Àliga, les diades castelleres, així com totes les actuacions del Seguici Popular els dies 22 i 23 de setembre amb l’anada i tornada a ofici han estat els actes amb més assistència.
Una inauguració i una cloenda a l’alçada
Santa Tecla 2022 s’iniciava el passat 12 de setembre amb l’espectacle inaugural de Santa Tecla 700, Setembre, a la TAP. Prop de 3.400 assistents van presenciar el tret de sortida d’aquestes festes excepcionals de la mà dels tarragonins Marc Chornet, Roger Conesa i la participació de gairebé dos-cent intèrprets de les arts escèniques tarragonines. A banda de les actrius també tarragonines Júlia Creus, Muntsa Alcañiz i Agnès Busquets, hi van intervenir les companyies de teatre tarragonines Tornavís Teatre, (H)istrionis, TotTeatre.som, Thaleia, G.E Atenea, Vis de Vanadi, Ganyotes Teatre, La Golfa, Nebulosa Teatre, Cicle Teatre, Referents, i els grups de Carnaval Nou ritme, Cayolargo, Dones de Sant Salvador, La Ballaruga, el Club Maginet, Colours Fantasy, Albada,Dones de la Part Alta, Dansa Montserrat i el Ball dels 7 Pecats Capitals.
La cloenda de la commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a Tarragona també suposava una explosió de talent local i participació ciutadana. Més de 1.500 espectadors acomiadaven les festes el 25 de setembre a la Catedral amb els dos passis programats (a causa de l’èxit de vendes) del concert Vesperae Tarraconenses, La Catedral del So. Al concert, dirigit per Xavier Pastrana i que estrenava una peça de nova creació dedicada a la patrona composta per Josep Vila, hi van participar cinc corals tarragonines (el Cor Ensemble O Vos Omnes, el Cor de la URV, el Cor Da Capo, el Cor In Crescendo i el Cor Ciutat de Tarragona), els solistes Marta Mathéu i Roger Padullés, un grup instrumental de dotze vents, el magnífic orgue de la Catedral i un total de 150 músics i cantaires de la ciutat.
Tarragona, capital de la cultura popular del país
Tarragona ha sigut durant uns dies epicentre de la cultura popular del país. El Convit del 700 acollia a la ciutat el passat 17 de setembre fins a 650 participants de 21 grups convidats amb bèsties i balls d’arreu dels Països Catalans tot reproduint el seguici tarragoní en una Mostra de Folklore Viu única mai vista abans arreu del país. Una seixantena de persones, aquestes pertanyents a les entitats del seguici tarragoní, van participar en tota l’organització de l’esdeveniment i van fer d’amfitrions dels convidats amb la rebuda dels grups i l’acompanyament a les cercaviles.
El Seguici de la ciutat que, per fi tornava als carrers i les places amb total normalitat després de la pandèmia, enguany ha crescut amb la incorporació del Ball de Titans que, coincidint amb els 700 anys de la seva primera notícia, el Gremi de Marejants recuperava tal com ho va ser des del s.XIV i fins a principis del s.XIX. Es tracta d’un element clarament diferent de la resta i que no es troba documentat en altres poblacions del país.
La cultura popular ha estat la gran protagonista de la commemoració dels 700 anys de festa no només amb la seva expressió més habitual en format cercavila sinó també a partir de molts altres mitjans contemporanis. És el cas dels documentals 7 de Festa i A la recerca de les relíquies, la publicació del llibre Operació Tecla, el projecte audiovisual Del cor a la festa, el projecte Raperes i Vells, o els diferents materials pedagògics ideats per l’ocasió. Totes aquestes iniciatives, amb segell també 100% tarragoní, han tingut una molt bona rebuda per part de la ciutadania.
Les xifres turístiques
A l’oficina de Turisme de la Rambla Nova, el nombre de consultes sobre la programació festiva va representar durant els dies 12 a 25 de setembre més d’un terç (36,36%) i ocupa la primera posició seguit de consultes sobre patrimoni (24,81%). A l’Antic Ajuntament, el volum de consultes sobre les festes va representar un 28,86%, i ocupa la tercera posició, per darrere del plànol monumental (32,6%) i el patrimoni monumental (30,7%).
El volum total de visitants a les oficines d’atenció turística durant Santa Tecla 2022 ha estat de 4.595, gairebé doblant els visitants del 2021 (2.412).
Referent a l’ocupació hotelera, el comportament de la primera quinzena ha estat d’una ocupació del 68%, mentre que la segona es va arribar a una mitjana del 70% amb puntes properes al 100% els dos caps de setmana de festes. Aquest increment s’ha donat en totes les tipologies d’allotjament (càmpings, hotels, apartaments i habitatges d’ús turístic) i suposa 31,2 punts percentuals per sobre de les mateixes dates de 2021. Les pernoctacions totals han estat de 60.372.
L’alcalde Ricomà ha ressaltat “el gran aparador cap enfora que representen cada cop més les festes de Santa Tecla” i ha avançat que “l’Ajuntament de Tarragona ha encarregat un estudi d’impacte econòmic de les festes de Santa Tecla que ajudarà a tenir més detall de la repercussió d’aquestes a la ciutat”.
Xifres rècord al web i a les xarxes socials
La web de Santa Tecla aquest 2022 ha tingut rècord històric de visites. Prop de 100.000 en un mes, entre el 26 d’agost i el 27 de setembre, i punta de més de 10.000 usuaris en un sol dia, el primer dissabte de les festes.
El contingut més vist ha estat el programa i el més cercat al cercador, els concerts, el programa, el correfoc, la peonada i els castells.
Enguany també ha augmentat el nombre d’usuaris, eminentment mòbils. Un 78% han accedit al web amb el mòbil, una tendència a l’alça. El trànsit procedent de xarxes socials té un increment important respecte al 2019 (del 5 al 8%). Dins el trànsit social, Facebook continua sent la xarxa que porta més trànsit a la web, seguida de Twitter i Instagram, però escurçant distàncies. Pel que fa a la TGN Agenda, manté la mateixa tendència de creixement d’usuaris que la web de Santa Tecla.
La Santa Tecla 2.0 també ha sigut de rècord, arribant a les 167.421 visualitzacions a les publicacions de Facebook de Santa Tecla i a 877.833 les piulades des de SantaTeclaTGN. Les publicacions que han generat més interès han estat la Mostra de Folklore Viu, els Pilars Caminant, la sortida del seguici i la informació de servei sobre les pluges donada els dies 23 i 24 de setembre. Moltes de les publicacions que s’han fet amb influencers han arribat als 300.000 usuaris.
El marxandatge de Santa Tecla, exhaurit
L’estand de Festes ha venut els productes oficials de les festes i també altres materials relacionats amb aquestes de la mà de fins a 38 entitats de la ciutat que s’han volgut sumar a les festes d’enguany amb els seus productes. El marxandatge oficial ha exhaurit totes les seves existències. Les vendes on line han augmentat també en aquesta edició.
Serveis especials i coordinats de seguretat i mobilitat i neteja
Durant els 14 dies de festa, la Guàrdia Urbana va cobrir tots els actes previstos, amb més d’una trentena d’agents en diferents torns de treball, matí, tarda i nit i amb la implicació de totes les unitats de les diferents divisions des de comandaments, a agents, realitzant més de 1.300 hores de serveis especials. Per tal de cobrir tota aquesta feina, també es va comptar amb la col·laboració del Cos de Mossos d’Esquadra, voluntaris de Protecció Civil així com Serveis d’Emergències de Bombers i Sanitaris. Tot plegat, un treball exhaustiu i coordinat que ha donat com a fruit unes festes cíviques, segures i sense incidents destacats.
Cal destacar la resposta immediata i el treball ingent de tots els efectius i professionals municipals per revertir des del minut 1 els efectes dels aiguats del dia de Santa Tecla.
El Punt Lila, present en molts dels actes i espais principals de les festes, no ha registrat cap incident destacat durant del 12 al 25 de setembre. Per contra, ha efectuat més de 2.000 informacions entre la ciutadania assistent i ha repartit diversos materials informatius. La novetat d’aquestes festes, el tapagot, va exhaurir les seves 2.200 unitats durant la primera setmana de festes.
Des del departament de Neteja Pública s’ha donat cobertura a tots els actes celebrats, amb la neteja i subministrament de bujols i tot restablint la normalitat a la ciutat, deixant-la neta i en condicions, no només en les zones puntuals on es realitzaven els actes, sinó també els entorns i les zones de pas. Aquests Serveis han suposat unes 600 hores de treball en continu per tal de tenir la ciutat neta.