La consolidació de la muralla de Sant Antoni de Valls obté el finançament estatal

El projecte, amb un pressupost de 482.000 euros, permetrà recuperar aquest espai a partir de l’any vinent

16 diciembre 2020 20:10 | Actualizado a 17 diciembre 2020 10:33
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La consolidació de la muralla de Sant Antoni de Valls es podrà dur a terme abans del previst gràcies a la subvenció de l’anomenat 1,5% cultural que ha concedit el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del govern de l’Estat. És la primera vegada que s’ha entrat en aquesta convocatòria, que permetrà seguir treballant en el projecte de la muralla medieval, en el tram inicial situat a tocar del Portal Nou i entre els carrers del Mur i de Tomàs Caylà. El pressupost de les actuacions ascendeix a 485.000 euros, dels quals el 40% seran aportats per l’Estat espanyol.

El tram està en una situació singular, en una de les principals entrades de la ciutat i també del Barri Antic. «Ens trobem a l’entorn d’un altre Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), que és Sant Joan. Per tant, el projecte és doblement important», explica la regidora d’Urbanisme, Sònia Roca.

«L’actuació ens permetrà posar en valor tot el conjunt monumental», afegeix. Aquesta representa la primera gran obra per a fer possible la recuperació progressiva de l’antiga muralla medieval, declarada BCIN.

Els diners procedents de l’Estat permetran poder condicionar l’espai de forma més ràpida i en la seva totalitat, ja que «si no ens haguessin donat la subvenció l’hauríem fet per fases», diu Roca. El projecte a Sant Antoni inclou les obres necessàries de consolidació d’aquest tram de l’antiga muralla del segle XIV, la seva reinterpretació històrica i la urbanització del solar, actualment sense servei. «Ara posarem en ús un espai públic que el recuperarem per a la gent», apunta.

Les actuacions permetran la creació d’una plaça amb una zona enjardinada i amb un passeig arbrat. «Primer farem la consolidació dels paraments on es diferenciaran les parts noves de les antigues», explica la regidora. A més, s’ha previst la instal·lació de plafons informatius per permetre al visitant identificar les restes i conèixer la història d’aquest tram de la muralla medieval.

També es farà un coronament a la part de dalt, que reproduirà l’alçada original de la muralla i el dentat «perquè ens fem una idea de la seva configuració en època medieval», apunta Sònia Roca. En alguns punts, aquest coronament es transformarà també en un banc corregut perquè, des del carrer del Mur, el visitant pugui gaudir de vistes sobre el nou espai urbà i la muralla medieval des d’una nova perspectiva.

Pel que fa al mur de contenció de l’antic cementiri de Valls del segle XVI, es deixarà vist i sanejat de tal manera que la junta entre aquesta paret i la torre medieval es deixarà marcada per diferenciar les dues èpoques constructives.

Pel que fa als terminis de les obres, a principis del proper any es començarà a treballar tot el tema de la licitació, per poder començar amb els treballs cap al segon semestre del 2021. Tot i això, les actuacions podrien allargar-se més d’un any, ja que s’han de consolidar paraments en una superfície de 700 metres quadrats.

Comentarios
Multimedia Diari