La Conca de Barberà, un any després dels aiguats

Riuada 2019. Els municipis afectats han recuperat els serveis bàsics però segueixen pendents dels ajuts econòmics estatals, que permetran fer front al gruix de les obres

18 octubre 2020 09:58 | Actualizado a 18 octubre 2020 10:24
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Aquella nit va ser molt llarga, semblava que no volgués fer-se de dia, vam actuar de forma molt instintiva perquè no ens podiem creure el que estava passant», relatava al Diari l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, recordant els forts aiguats de fa quasi un any. 

El 22 d’octubre del 2019, els meteoròlegs havien anunciat fortes pluges durant la nit i demanaven precaució a la ciutadania, però el que ningú podia imaginar és que l’endemà, quan els veïns de la Conca de Barberà es despertessin, alguns negocis o habitatges ja no hi serien o el pitjor, que hauríen perdut algun ésser estimat a causa d’una gran riuada que va enganxar a tothom desprevingut. «El matí del dia 23 va ser esperançador veure que hi havia gent coordinada per ajudar», recordava Vidal. Aquell matí, gran part de la comarca era un caos. Trepitjar els carrers de Montblanc era caminar per sobre del fang i el Pont Vell destrossat i les cases del voltant sense portes ni vidres oferien un impacte visual brutal. L’Espluga de Francolí presentava també una imatge colpidora. La força de l’aigua del riu es va empassar un celler sencer i un restaurant i es va emportar el magatzem de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), que es van quedar sense res. La crescuda del riu a causa de la pluja va deixar el poble sense llum ni serveis bàsics. De seguida va brotar la solidaritat i la gent es va organitzar de forma improvisada per donar un cop de mà, a més de l’allau de voluntaris de les ADF d’arreu de Catalunya que van venir a ajudar. El pitjor balanç d’aquests fets, però, són les pèrdues humanes. Quatre persones van perdre la vida a causa de la riuada i dues més continuen desaparegudes. El caos també es va viure a Vimbodí i Poblet, Vallclara, Vilanova de Prades o Vilaverd, on la crescuda del riu va deixar seqüeles als carrers, les comunicacions i als serveis bàsics.

Aquesta propera setmana es complirà un any d’aquells fets, que encara estan presents a les poblacions afectades. Les ferides d’aquella nit són visibles al paisatge, quasi 365 dies després. El Pont Vell de Montblanc presenta ara un aspecte de tímida recuperació, amb unes baranes perquè s’hi pugui passar sense perill, però mig destrossat encara. Al seu pas per l’Espluga, el riu és quasi un lloc de pelegrinatge pels visitants, que s’aturen per contemplar, bocabadats, els efectes d’aquelles pluges de fa un any. La comarca, però, ha tirat endavant. Els negocis perduts s’han refet i els pobles han recuperat els serveis tot i que els ajuntaments segueixen armats de paciència esperant subvencions estatals que no arriben. 

Els testimonis d’aquell dia encara s’emocionen recordant els fets i insisteixen que «queda feina per fer». Els alcaldes dels pobles afectats han explicat al Diari com estan un any després. 

Després de la riuada, l’Espluga de Francolí es replanteja l’ús del parc fluvial del municipi

Al Pont Vell de Montblanc sembla que s’hagi aturat el temps. Presenta un aspecte similar a fa un any tret de les baranes metàl·liques. «És urgent licitar les obres», deia l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu. El pont s’ha de rehabilitar i està pendent de la subvenció de l’Estat. El Consell de Ministres va publicar fa dos mesos el decret dels ajuts econòmics «però falta la signatura d’un conveni amb la Generalitat per poder resoldre els projectes», expressava Andreu. A més, «de les 7 sèquies malmeses al municipi només s’han pogut arreglar 3», ja que la resta tenen danys molt quantiosos i des del consistori asseguren que estan esperant massa. 

L’Espluga de Francolí també espera el gruix dels ajuts per solucionar afectacions. A nivell municipal, «hem anat restituint espais», explicava l’alcalde, Josep Maria Vidal. La riuada va fer canviar la fesomia del riu al seu pas pel poble, per això l’Ajuntament es vol replantejar l’ús d’aquesta zona. «Ha de ser un espai ampli i obert, respectuós amb el riu i que pugui passar l’aigua sense obstacles». En aquest sentit, es canviarà d’ubicació l’àrea d’autocaravanes i el consistori estudiarà què fer amb el solar on hi havia el celler desaparegut, a tocar del riu. En aquest temps, s’ha recuperat l’espai emblemàtic de la Font Baixa i «ara només hi falta una barana», explicava l’alcalde, i s’està treballant per actuar al Pont de la Font Baixa, on «s’ha de mirar de millorar la seva capacitat hidràulica». 

Acompanyament a les famílies

Vidal assegurava que aquests mesos s’ha parlat de la «part física» de la tragèdia, però que també «hi ha un component emocional» molt important. «Hem estat fent acompanyament a la família d’una de les víctimes, que era de l’Espluga. Per nosaltres era important que sentissin el nostre escalf». Per això, de cara al 22 d’octubre s’està plantejant fer algun acte de caràcter més íntim. 

Una de les afectacions més importants va ser als col·lectors d’aigua que van quedar malmesos en diversos punts de Montblanc i l’Espluga. S’han recuperat 2,2 quilòmetres i s’han construit 700 metres nous, en una obra executada pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà i finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb 1,9 milions. El tram més afectat, però, va ser el de Vimbodí a l’Espluga de 5,5 quilòmetres. Per sort, no s’ha hagut de reconstruir sencer, només un quilòmetre. També s’han restablert alguns pous on les tapes van desaparèixer i s’ha arreglat la recepció d’aigua de la depuradora. 

«S’ha parlat molt de la part física de la tragèdia, però hi ha un component emocional important»

La incertesa pel retard en les subvencions estatals també preocupa a Vimbodí i Poblet. «No hauríem d’haver arribat fins aquí», reclamava l’alcalde, Joan Canela. El 23 d’octubre el poble es va trobar amb greus problemes d’abastament d’aigua causats per la riuada. De fet, l’actuació més costosa al municipi ha estat aquesta, amb un pressupost d’uns 600.000 euros. «Ara s’ha d’actuar darrere del pavelló, on hi havia la riera, que es va emportar el paviment i va malmetre la depuradora d’aigües residuals de la piscina». L’alcalde va afegir que «s’ha de prendre consciència i això ens ha d’ensenyar a actuar i preveure». De tota la desgràcia «en trec que va ser a una hora en que la mobilitat no era molt gran, sinó hagués estat pitjor i recordo com la gent es va bolcar a ajudar». Pel que fa a Vilaverd, «ens queda arranjar la part del pont i uns rentadors que es van trencar», va dir l’alcalde, Toni Anglès. Tot i això, en aquest municipi ha estat un any estrany, «perquè una de les persones desaparegudes pendents de trobar era del poble», va afegir. A Vilanova de Prades, també hi ha restes dels aiguats. «Ens falta arreglar dos passos de camins, pendents de les subvencions», va dir l’alcalde, Artur Miró. A Vallclara, «hem treballat molt», deia el batlle, Rosendo Roig, ja que s’han hagut de fer noves captacions d’aigua i arreglar el clavegueram. «Ara tenim aturades les obres del pont romànic que amb la pandèmia no s’han pogut fer», va concloure. 

Comentarios
Multimedia Diari