La ‘Carola’ de Maria Aurèlia Capmany arriba al Teatre El Magatzem

Es tracta d’una adaptació de la novel·la de denúncia ‘Feliçment, sóc una dona’, de 1969

13 marzo 2019 08:14 | Actualizado a 13 marzo 2019 08:16
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Teatre El Magatzem de Tarragona presenta aquest dissabte (20.30 hores) l’espectacle Carola, de Q-ars Teatre, una adaptació teatral de la novel·la de Maria Aurèlia Capmany Feliçment, sóc una dona.

Carola és la història d’una dona des del naixement fins a la maduresa, els seus amors i el seu periple com a conseqüència de ser dona i de classe treballadora. Tot plegat és conseqüència directa de l’època que li toca de viure, entre el 1899 i el 1969. La Carola té l’edat del segle i, en certa manera, el representa. 

La vida de la Carola està marcada per la seva procedència, és filla il·legítima del fill de l’amo de la fàbrica on el seu avi treballa de porter. La seva mare fuig i abandona la Carola, que queda a cura de l’avi. La família del pare allunya la criatura i la fa ingressar en una institució religiosa en règim de beneficència. Però la Carola és expulsada de l’escola perquè és una nena massa fantasiosa.

De retorn a can Pujades, la fabrica on treballa l’avi, els amos l’ajuden recomanant-la com a dependenta en una botiga de guants. Coneix el seu primer amor, canvia de feina, de dependenta a minyona. Quan comença la Guerra Civil, la Carola es queda a Barcelona, al pis familiar que és confiscat pel bàndol republicà per fer-ne un hospital. En comptes de fugir, ella hi col·labora com a infermera i coneix en Benito Garrido, el cap de l’escamot republicà. 

La novel·la de Maria Aurèlia Capmany mostra per una banda la preocupació de l’autora per la situació de la dona i, per l’altra, mira de plasmar la societat tal com la veu, i amb especial atenció als conflictes sociopolítics del país i de l’època.

El projecte
Q-ars Teatre des de la seva fundació l’any 2002 elabora, crea, produeix i fa difusió de noves dramatúrgies a partir de temes d’actualitat o de temes que considera necessaris de fer visibles pel seu interès social, cultural o artístic. Parteixen de temàtiques, biografies, esdeveniments actuals o històrics, o bé d’obres clàssiques, dramatúrgies, assajos, contes o novel·les que actualitzen i transformen per posar-ho en escena i fer-ho assequible a l’espectador contemporani. Bases textuals de qualitat que seran el detonant d’una nova dramatúrgia.

Treballen de manera conjunta amb els dramaturgs, fan recerca d’informació i d’idees i veuen, pas a pas, tot el material que es va amuntegant. És una companyia creada per dues dones determinades a treballar per la igualtat en aquest camp, tant en les temàtiques que proposem com en l’equip tècnic i artístic que acaba conformant cada projecte.

Comentarios
Multimedia Diari