Gogistes tarragonins, una entitat al servei de la cultura des de 1980

43a diada aquest diumenge. L’entitat ha restat guardonada amb el premi El Balcó-Tarragoní d’Òmnium Cultural (2013), el Diploma al mèrit cultural de l’Ajuntament de Tarragona (2015), i el guardó anual de l’Associació Cultural Sant Fructuós (2020)

21 febrero 2024 19:14 | Actualizado a 22 febrero 2024 14:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest proper diumenge dia 25 l’entitat celebrarà la seva 43a diada, doncs va néixer el novembre de l’any 1980 sota el patronatge de Sant Fructuós, amb la il·lusió de conrear el gènere dels goigs i auques, la publicació de llibres i recordances i difondre’n les seves edicions tan noves com recuperades.

Els goigs són composicions poètiques de caire popular, que es canten a Crist, a la Mare de Déu i als sants. El cant és de forma col·lectiva en celebracions importants, aplecs o festes majors. Normalment s’imprimien en papers senzills, en fulls solts i amb elements tipogràfics mantinguts amb poques variacions.

La primera vegada que es troba documentada la paraula “goig” és a la Crònica de Ramon Muntaner (1325-1328), i el primer text conegut són Els goigs a la Mare de Déu conservats al manuscrit del Llibre vermell de Montserrat, de finals del segle XIV.

Aquest gènere va néixer en el marc de la cultura i tradició catalanes i s’ha desenvolupat al llarg dels segles fins als nostres dies.

Els goigs s’han transmès oralment durant generacions, molts eren lletres anònimes, i pel que fa a la música, moltes vegades no s’imprimia. Actualment, això ha canviat radicalment.

Pel que fa a la imatge central del goig, que representa l’advocació al sant al que va dedicat, la forma habitual de representar-la ha estat el boix o la xilografia i el progrés tècnic també ha permès usar la calcografia, la fotografia o el dibuix a mà. Tot es completa amb una nota històrica i una orla.

“Aquest proper diumenge dia 25 l’entitat celebrarà la seva 43a diada, doncs va néixer el novembre de l’any 1980 sota el patronatge de Sant Fructuós”

Tots els socis i amics de l’entitat, amb la seva fidelitat i col·laboració, junt amb les ajudes institucionals i privades, han fet possible que hagin arribat on són i a ser el que són, una entitat tarragonina compromesa amb el fet de la cultura religiosa, popular i històrica de la nostra ciutat i de l’Arquebisbat de Tarragona.

El conjunt del catàleg general passa ja de les 1100 edicions pròpies. Aquest fet fa que tant des del punt de vista de la quantitat com de la qualitat siguin un referent dintre del món gogístic. Integrats a la vida de la ciutat han estat presents en totes les celebracions importants amb grans edicions, moltes d’elles exhaurides. Com exemple, destaco les més importants.

La participació especial en les celebracions de l’Any Jubilar de Sant Fructuós amb una carpeta dedicada a les advocacions de Sant Fructuós d’arreu dels Països Catalans complementada amb una explicació de la simbologia del Sant, escrita per Andreu Muñoz Melgar, actual delegat de Cultura de l’Arquebisbat de Tarragona.

Igualment, en motiu del 25è aniversari, van fer un homenatge a les advocacions de la Setmana Santa Tarragonina, declarada festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya. Va ser una carpeta amb l’edició dels vint goigs dedicats a tots els passos de la ciutat. Una joia de poetes i músics van participar en aquesta obra que es un referent.

També els patrons tarragonins Sant Magí i Santa Tecla han tingut una significació especial en les edicions. L’any 2008 va veure la llum un llibre de 160 pàgines dedicat als goigs de Sant Magí de tots els temps i tots els llocs, recopilació de Mn. Joan Roig i Montserrat. I ja fa més de 30 anys es va editar una magnífica col·lecció de gravats dedicats a Santa Tecla.

L’any 2011, en motiu del Congrés Internacional sobre la nostra patrona, van editar un llibre amb totes les advocacions que es coneixen de Santa Tecla en diferents pobles i ciutats. Aquest llibre ha arribat arreu del món mitjançant els ponents i congressistes.

Darrerament han participat en les celebracions d’aniversaris, primer de Mn. Ramón Muntanyola i després del Cardenal Vidal i Barraquer amb l’edició de les obres poètiques gogístiques de Mn. Ramon i el poema musicat El Cardenal Proscrit dedicat al Cardenal de la Pau.

Aquest darrer 2023 s’han publicat dues carpetes dedicades a dos grans celebracions, el centenari de l’església del Sagrat Cor de Vistabella, obra de Josep M Jujol, i els 400 anys de la mort del Rector de Vallfogona.

Cal tenir un agraïment especial a totes les institucions i entitats públiques i privades, civils i religioses pel suport rebut dintre de les seves possibilitats durant tots aquests anys, així com a tots els lletristes, músics, dibuixants i historiadors que han col·laborat en les edicions.

L’entitat ha restat guardonada amb el premi El Balcó-Tarragoní de l’any atorgat per Òmnium Cultural (2013), el Diploma al mèrit cultural de l’Ajuntament de Tarragona (2015), i el guardó anual de l’Associació Cultural Sant Fructuós (2020).

Comentarios
Multimedia Diari