La directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Judith Gifreu, ha signat un conveni amb la rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), María José Figueras, per col·laborar en l’àmbit de la mediació extrajudicial en qüestions relacionades amb l’habitatge.
L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, dependent de la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat, està impulsant la plataforma virtual MEDIEM, una xarxa de serveis de mediació en l’àmbit de l’habitatge de Catalunya. Els professionals de la xarxa poden accedir a una pàgina web on troben recursos sobre la pràctica de la mediació extrajudicial per resoldre situacions problemàtiques relacionades amb l’habitatge.
MEDIEM facilita als seus membres un fòrum obert al debat, la possibilitat de fer consultes individualitzades i suport als serveis i a les entitats de mediació en l’àmbit de l’habitatge. L’adhesió de col·legis professionals i universitats permet sumar el seu bagatge professional i d’investigació a aquests recursos.
Primera càtedra UNESCO d’habitatge, a la URV
La càtedra d’Habitatge de la URV, es va crear amb l’objectiu de crear una plataforma estable de recerca, docència i transferència de coneixements en matèria d’habitatge des d’un punt de vista interdisciplinari i internacional. És la primera càtedra UNESCO d’habitatge del món.
És per això que aquest conveni suposa un gran impuls per a la mediació i la resolució extrajudicial dels conflictes en l’àmbit de l’habitatge, ja que la càtedra, dins de la seva activitat habitual, crea continguts i impulsa formacions i jornades que poden ser d’interès per a les persones usuàries de la plataforma MEDIEM.
Reforç de la mediació per evitar l’exclusió residencial
De la xarxa MEDIEM es beneficien els serveis de mediació de diverses administracions, així com entitats que col·laboren amb el servei d’Ofideute de l’Agència de l’Habitatge. Aquest servei ofereix assessorament i mediació davant els problemes de la ciutadania per fer front al pagament dels préstecs o crèdits hipotecaris dedicats a la compra d’habitatge principal o per fer front al pagament de la renda de lloguer i d’impagament. L’objectiu és evitar la pèrdua de l’habitatge i el risc d’exclusió residencial que això comporta.
Durant aquest mes de maig, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha signat altres convenis de col·laboració amb el Col·legi de l’advocacia de Girona i la Universitat de Barcelona, també perquè aportessin els seus coneixements i experiència als usuaris de la xarxa MEDIEM.