El fotoperiodista Albert Olivé condensa 35 anys de trajectòria en una exposició al Port de Tarragona

La mostra 'A l'Entorn de la Mirada' es podrà visitar al Tinglado 4 del Moll de Costa fins al 28 d'agost

19 mayo 2017 18:28 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:50
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El fotoperiodista Albert Olivé (Barcelona, 1954) recrea en un centenar d’imatges la seva visió professional i personal de la vida política, cultural, social i esportiva del país en els últims 35 anys. Fotografies històriques de l’única visita d’Adolfo Suárez a Catalunya com a president del govern espanyol; de la investidura de Jordi Pujol; dels moviments antiglobalització i independentistes; dels èxits del Barça, o de les actuacions d’artistes internacionals de renom, formen part dels instants que Olivé ha seleccionat d’entre un arxiu de més de 30.000 fotografies. La mostra, titulada ‘A l’Entorn de la Mirada’, es podrà visitar fins al 28 d’agost al Tinglado 4 del Port de Tarragona. Després, s’espera que iniciï una gira per d’altres ciutats catalanes.

Prejubilat des de fa un parell d’anys, Olivé confessa a l’ACN que tenia la necessitat d’ensenyar “una petita mostra” de la feina que ha fet durant tants anys de carrera. “Només de l’agència EFE tinc unes 30.000 fotos més o menys”, reconeix. Després d’una dura feina de selecció, Olivé va fer una tria d’entre 150 i 180 imatges i, finalment, va reduir el material fins al centenar de fotos que conformen la mostra.

Una de les més especials per a l’autor, sobretot perquè correspon als inicis de la seva carrera, capta el socialista Joan Raventós encaixant la mà de Jordi Pujol, després de ser investit president de la Generalitat, sota la mirada llunyana de Josep Tarradellas. “Van ser tres o quatre dies de negociacions per investir-lo i, a partir de llavors, van ser 23 anys de Pujol”, recorda Olivé.

El fotoperiodista també guarda un record especial de la fotografia que va fer a casa d’Eulàlia Lluch, la filla del malaurat Ernest Lluch. “Estàvem fent-li fotografies per a una entrevista. Ella tenia la cama enguixada i jeia al sofà quan, per televisió, va sortir una imatge del presumpte assassí del seu pare. Es va fer el silenci; no sé com descriure-ho”, admet. 

D’entre totes les instantànies exposades, Olivé destaca també una fotografia en què es pot veure a l’empresari Javier de la Rosa menjant-se un entrepà en una cel·la de la Model de Barcelona. “Vaig estar des de les tres de la tarda i fins quarts d’onze de la nit esperant aquest moment en una terrassa. Aleshores anàvem en negatius i era difícil abaixar la velocitat per la manca de llum que hi havia”, lamenta. 

‘A l’Entorn de la Mirada’ pren de referència les seccions d’un diari per mostrar el recull fotogràfic de l’autor, des de Política a Esports, passant per Societat i Cultura. Dins del bloc de fotos més polítiques de l’època de la transició, Olivé exposa un primer pla en blanc i negre d’un pensatiu Adolfo Suárez en un míting, durant la seva primera i única visita a Catalunya com a president del govern espanyol; o un pla de Santiago Carrillo a Barcelona com a secretari general del PCE.

El fotògraf barceloní també reflecteix la soledat del triomfador amb una foto de José Montilla, president de la Generalitat, junt a Josep Lluís Carod-Rovira, Joan Saura i Antoni Castells, enraonant discretament a la banqueta del Parlament. En l’exposició, Olivé també mostra l’efervescència independentista i repassa el moviment antiglobalització que va fer bullir Barcelona, on destaca la imatge d’una jove manifestant llepant l’escut d’un policia a mode de provocació. La infanta Cristina fent una fotografia o una imatge de Bill Clinton amb Nelson Mandela també formen part del recull històric dels seus 35 anys de trajectòria. 

En l’àmbit de la vida social i cultura, la mostra exhibeix a Woody Allen tocant el saxo a Barcelona; als cantants Lluís Llach, Joan Manel Serrat i Joaquín Sabina en plena joventut o a la soprano Montserrat Caballé en plena actuació. Una de les fotografies més recents correspon a una participant en la processó del Divendres Sant de la Setmana Santa tarragonina, de qui només es veuen els ulls d’entre la vesta. També la portalada de la Catedral de Tarragona té un espai reservat en aquesta mostra. 

Albert Olivé va iniciar la seva carrera professional al Diari Avui (1979), va passar pel Noticiero Universal (1982-1985), el Correo Catalán (1985-1986) i el Diari Sud de Catalunya de Tarragona, on va exercir com a cap de Fotografia abans de formar part de la plantilla gràfica de l’Agència EFE a Catalunya, on va treballar-hi durant 27 anys, del 1987 al 2014.

Comentarios
Multimedia Diari