El concert de cloenda de Santa Tecla 700 oferirà una segona funció

Els solistes Marta Matheu i Roger Padullés sumaran les seves veus als més de 150 músics que predran part a la peça de Josep Vila creada per a l’ocasió

05 septiembre 2022 12:44 | Actualizado a 05 septiembre 2022 12:56
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vesperae Tarraconensis, el concert de cloenda de la commemoració dels 700 anys de l’Arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat oferirà un segon concert fruit de la bona acollida de la primera funció prevista, que va exhaurir entrades fa una setmana.

El segon concert serà el mateix diumenge 25 de setembre a les 22.30 h. Les entrades estan ja disponibles a partir d’aquest dilluns mateix a les 12 h al mateix preu que la primera funció (15 €), prevista per a les 20.30 h, a través del web entrades.tarragona.cat

Així ho ha anunciat avui l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, acompanyat pel degà i president del Capítol de la Catedral, Antoni Pérez de Mendiguren; i el director de l’obra musical, Xavier Pastrana; que han donat alguns detall d’aquest espectacle en una roda de premsa al Claustre de la Catedral.

Segons l’alcalde, “Vesperae Tarraconensis és un clar exemple de la Tarragona que ens agrada mostrar, la Tarragona activa, valenta, potent i unida per les seves arrels i la seva cultura. Un esclat de talent que farà que ens mirin i que la ciutat sigui sentida amb orgull”.

Josep Vila, exdirector de l’Orfeó Català i un dels directors i compositors de més difusió mundial del nostre país, ha compost aquesta obra musical que clourà amb solemnitat les festes d’enguany i la commemoració. Aquesta solemnitat vindrà marcada especialment per la magnitud de la plantilla de músics que interpretaran l’obra: 4 cors, 12 instrumentistes de vent, orgue i dos solistes, sumant un total de més de 150 persones.

Aquesta plantilla musical tindrà un marcat accent tarragoní especialment en l’apartat coral. Ensemble O Vos Omnes (l’únic cor professional del sud de Catalunya i el primer cor resident de l’Auditori de Barcelona), Cor de la URV, Cor Da Capo, Cor In Crescendo i Cor Ciutat de Tarragona formaran una gran massa coral que de vegades actuarà com a unitat i d’altres ho farà individualment, de manera també es podrà gaudir de cada cor per separat.

Els solistes Marta Matheu i Roger Padullés sumaran les seves veus a aquesta plantilla, que es veurà completada per un grup instrumental de 12 vents i el magnífic orgue de la Catedral de Tarragona amb Juan de la Rubia, un dels millors organistes del país.

El sobrenom La Catedral del So ve donat per la característica disposició que tindran els músics dins el plànol del temple. Els quatre cors es distribuiran en quatre punts (davant del retaule, als laterals del creuer i al cadiram de la nau central) fent que en determinats moments el so canviï de posició, quan cantin sols, i en d’altres la música es pugui sentir com un embolcall de 360 graus. El seu director, Xavier Pastrana ha assenyalat que “aquesta disposició presenta tot un repte per a ser aplicada en una sala tan gran com la Catedral de Tarragona. Un repte per als intèrprets i també per al compositor, però proveirà d’una experiència sonora única per al públic assistent”.

Vesperae Tarraconensis: una producció única

Josep Vila ha escollit el gènere de les vespres per a posar música a aquesta celebració. Aquest gènere permet escriure música brillant i festiva (com el Magníficat final) però també d’altres moments més recollits. Aquesta varietat d’ambients farà que cada grup, solista i instrument, tingui el seu moment per a ser escoltat individualment.

El títol Vesperae Tarraconensis indica perfectament l’origen de l’obra; això no obstant, no serà aquesta una música que només tingui sentit a Tarragona, sinó que podrà ser perfectament exportable a altres indrets i públics. El lligam amb les festes tarragonines, però, serà ben present i en alguns moments la música deixarà entreveure algunes melodies fàcilment reconeixibles a les orelles d’aquells que viuen la festa major. L’obra de Vila conté el seu característic segell d’harmonies brillants i suggerents, de domini del discurs musical i amb tota la saviesa d’un compositor que ha escrit molta música coral i simfònic coral i que coneix a la perfecció les possibilitats dels instruments.

La música de Josep Vila és reconeguda arreu d’Europa i és interpretada per molts cors, tant amateurs com professionals. Sens dubte, aquesta serà una de les obres de més envergadura del compositor, que ha mostrat el seu entusiasme amb el projecte des del primer dia.

Comentarios
Multimedia Diari