El Dia Mundial de la Salut en l’entorn d’una crisi pandèmica

Tenir cura de la salut de tothom és una obligació i un dret. Com a Societat ens hem de dotar dels recursos sanitaris necessaris per garantir un estat del benestar amb salut

15 abril 2021 11:20 | Actualizado a 15 abril 2021 12:55
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Enguany, l’Organització Mundial de la Salut ha escollit com a lema per celebrar el Dia Mundial de la Salut, avui 7 d’abril, «Construïm un món més just i més saludable». I és que tenir cura de la salut de tothom és una obligació i un dret. Com a Societat ens hem de dotar dels recursos sanitaris necessaris per garantir un estat del benestar amb salut.

Malgrat tenir-ho clar, al nostre país hem patit importants retallades en salut des del 2010 agreujades per l’arribada, el març de l’any passat, d’una pandèmia que encara vivim, i que ens va abocar a una situació límit i desconeguda.

Les infermeres hem estat clau en la gestió de la pandèmia des dels diferents àmbits d’actuació i, utilitzant totes les nostres competències, hem demostrat una vegada més el paper que juguem en el sistema sanitari. La ràpida evolució de la pandèmia va fer repensar el sistema sanitari, i en pocs dies es van haver de reorganitzar els serveis i es va canviar la forma d’atenció a les persones. I ara, ens toca assumir tot el procés de vacunació indispensable per aconseguir la immunitat col·lectiva. Som expertes i formades en competències clíniques, també en l’atenció, cura i acompanyament als pacients. Per això, ens sentim una peça clau del sistema de salut català.

El futur ens confronta amb una població cada com més envellida, més fràgil i dependent, on caldrà treballar amb polítiques de salut que ofereixin atenció a aquesta població i en garanteixin el seu benestar. Només una mirada a llarg termini ens pot col·locar en situació de donar-hi una resposta adient. I per això caldrà comptar amb el nostre potencial professional, perquè dominem el treball en equip i ens exigim sempre estar al dia dels nous coneixements en salut, en donar respostes a les noves necessitats i en aquells abordatges menys medicalitzats de l’atenció a les persones.

I ara se’ns presenta un futur immediat que ens exigirà molt, en un entorn pandèmic on cal donar resposta a un procés de vacunació que cal accelerar i potenciar, i on també serà necessari atendre noves situacions de malaltia com la CovidPersistent.

Però mentre responem als grans reptes i emergències sobrevingudes, ens toca repetir allò que sembla que no ha arribat encara a les agendes públiques: a Catalunya falten unes 18.000 infermeres

És necessari promoure les cures infermeres d’excel·lència cap a les persones, la família i la comunitat, i cal que les persones que les duen a terme tinguin una formació d’alt nivell, però també que exerceixin la recerca i la docència. És el que procurem des del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona, contribuint al desenvolupament professional, impulsant la recerca i formant-nos, perquè les infermeres seguirem al costat de la població, atenent, curant i cuidant als nostres pacients, malgrat les limitacions, perquè fent-nos ressò de l’OMS volem construir un món més just i més saludable.

Lluïsa Brull: Presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari