L’edifici modernista Vil·la Maria de Reus, a l’avinguda de Falset, serà acabat de rehabilitar enguany, com ja es va fer ressò aquest mitjà l’estiu del 2024 (vegeu ‘més informació’). Així ho va anunciar Còdol Educació, gràcies a la complicitat de la propietat i juntament amb Amat-Lapeyra Arquitectes. Segons el calendari previst, les obres conclourien a l’octubre. El mas esdevindrà seu de l’entitat, on aquesta desplegaria el projecte OH!brador de Consciència Ecosocial, essent també un centre cultural de patrimoni, art i cultura, vinculat a la sostenibilitat.
La vegetació serà un element important que farà servir Còdol en el seu projecte, tot treballant el concepte de sostenibilitat i aportant al verd disponible de la finca espècies vegetals que representa la decoració modernista. Amb la creació d’un hort-jardí abordaran temes com ara l’agroecologia i la sobirania alimentària, entre altres.
L’edifici se sumarà, a més, al seguit d’espais modernistes visitables a Reus. Pel que fa a l’edifici, i segons resa el projecte tècnic, aquesta masia Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) conserva elements constructius en molt bon estat, com ara esgrafiats, relleus en pedra artificial o natural, així com paviments, enrajolats i pintura artística. La seva façana i la torre mirador, element destacat, fan de l’edifici un de singular. Val a dir, que l’espai també ha estat intervingut amb treballs d’emergència en reparar-se cobertes i amb alguna actuació estructural puntual.
En detall, la història que envolta aquest edifici, també conegut com a Mas Cuadrada, es remunta al 1902, amb Nemesi Cuadrada, de Mataró, propietari d’un negoci d’adobatge de pell i d’un molí de farina, i la seva dona, Maria Gibert; junts van impulsar la creació de la masia i van encarregar-li aquesta empresa a l’arquitecte Pere Caselles, qui va treballar, al seu torn, i al llarg de la seva trajectòria, amb Lluís Domènech i Montaner, artífex dels coneguts emblemes modernistes de la ciutat com són l’Institut Pere Mata o la Casa Navàs, aquesta també en procés de recuperar la seva torratxa enguany, segons està previst.
La construcció de la Vil·la Maria, en el segle XX, es justificava perquè, per aquells volts, la burgesia habitualment disposava de segona residència a la ciutat, que creixia en l’àmbit industrial. Normalment, es triava una construcció més a prop de llocs on hi hagués vegetació i natura, a la perifèria. El Mas Navàs, a la zona nord de Reus, seria un exemple, també, d’aquesta tendència.