Un any d’obres a la Hispània de Reus: «La falta de pàrquing ha perjudicat el comerç»

La clausura de la zona blava, ara fa un any, per construir un aparcament subterrani genera queixes: «Costa aparcar i perdem clients». Les obres del pàrquing van sobre termini i han d’acabar al febrer

26 noviembre 2024 19:30 | Actualizado a 27 noviembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa tot just un any –a finals de novembre de 2023– el pàrquing de zona blava de la Riera Miró tancava per donar pas a tres anys d’obres per construir el futur complex de l’antiga Hispània: un aparcament subterrani municipal de 340 places distribuïdes en tres plantes; 63 habitatges (60 amb protecció oficial i tres de renda lliure) i un equipament municipal, encara per definir. Ja en aquell moment, comerços i veïns de la zona es queixaven del problema que suposaria quedar-se sense les més d’un centenar de places de zona blava, i ara ho confirmen: «Ha perjudicat el comerç».

Mentre les obres del pàrquing avancen a bon ritme, i estan ja enllestint l’última planta –amb previsió que aquesta primera fase s’acabi al febrer i donar pas a la construcció dels pisos–, els comerços estan a punt d’encarar la segona campanya de Nadal sense aparcament en aquesta zona.

«Hi ha clientela de municipis propers que no venen perquè els hi costa aparcar», comenten des de La Duquesa CupCake, al raval de Sant Pere. La propietària recorda que el pàrquing de la Riera Miró era «tota una referència» i, de fet, places en superfície n’hi ha molt poques en aquest àmbit. «La gent que no és de Reus es dirigeix directament a allò que coneix. N’hi ha que aparquen a la Llibertat, i d’altres no venen perquè no saben on estacionar», exposa la propietària d’aquest comerç.

A pocs metres, Míriam, de la botiga Rockillos, també opina en la mateixa línia: «Ho hem notat molt, sobretot amb el pas de gent: ha baixat». Coincideix que un volum important de persones que va a Reus de compres opta, ara, per deixar el cotxe a la Llibertat «i el raval ja no els ve de pas».

A més, apunten a una altra qüestió: «No és el mateix aparcar en superfície que en un pàrquing subterrani». D’una banda, han observat que «hi ha gent que no els hi agrada aparcar sota terra, s’atabalen o simplement per mandra». De l’altra, si bé valoren que estacionar tot un dia als aparcaments subterranis municipals de Reus per 4,5 euros «està molt bé de preu», «si tan sols has de fer un encàrrec, surt car», explica Míriam, de Rockillos.

De fet, alguns comerços han optat per donar facilitats a la clientela i es fan càrrec, amb recursos propis, de tiquets d’aparcament. És el cas de la botiga de pintura i decoració Pideco, al mateix raval de Sant Pere. «Per compres superiors a 10 euros, paguem una hora d’aparcament a El Pallol», exposen des d’aquest comerç, que també s’ha vist perjudicat pel tancament de la zona blava de Riera Miró. «Qui ha de carregar, per exemple, amb tres bidons de pintura, com ho fa?», exclamen. I és que el pàrquing de zona blava el tenien a escassos metres de la botiga «i a la gent els hi era més fàcil i còmode si havien de carregar».

Els problemes d’aparcament també es fan extensius als veïns més propers a l’antiga zona blava. Com recorda una veïna del carrer de Josep M. Arnavat i Vilaró, molts blocs no tenen pàrquing propi i, tot i que en el seu cas disposa d’una plaça privada, aquesta cau més lluny «i fèiem servir la zona blava per descarregar la compra». D’altra banda, tampoc saben si, quan el nou aparcament subterrani estigui en marxa, el veïnat podrà disposar de places. «Ara has d’aparcar a la zona del McDonald’s o la Guàrdia Urbana. S’ha complicat molt», comenta Lourdes, una altra veïna.

Més enllà de la falta d’aparcament, les obres de la Hispània també han estat envoltades de polèmica per la presència de contaminants en un sector del subsòl, derivats de l’antiga activitat de les cotxeres i que serien restes de bateries i manteniment de vehicles. Però de tot allò, «no hem sabut res més, no hem tingut informació de les analítiques i tot ha quedat de forma interna», critica Lourdes.

$!Estat actual de les obres a l’antiga Hispània. FOTO: Alba Mariné

Des de l’Associació de Veïns Horts de Miró, Xavier Vallès, exposa que el tractament dels residus «es va fer tal com tocava» i valora que la comunicació sigui fluïda: «Sempre que hem preguntat, hem tingut resposta». Sota el seu punt de vista, la major afectació de les obres és el pas de maquinària per Riera Miró. Una via que «ja habitualment es col·lapsa en hores punta, doncs ara amb les obres, hi ha moments del dia en els quals es generen més embussos». Malgrat tot, molts veïns diuen ja haver-se acostumat a aquest moviment i també als sorolls. «En total seran tres anys», recorden, i tal com diu Lourdes, «el pitjor, que va ser l’excavació del pàrquing, ja ha passat. No ens queda cap altra que aguantar».

Els detalls del projecte

Habitatges

- 60 amb protecció oficial: 48 estaran gestionades per l’Ajuntament, a través de Redessa i distribuïdes en dos blocs de quatre i cinc plantes. Els 12 habitatges amb protecció oficial restants seran de gestió privada, ubicats en un bloc de tres plantes.

- 3 de renda lliure.

Aparcament

- 340 places distribuïdes de la manera següent: 100 a la planta -1 (de les quals, sis adaptades); 115 a la -2 (tres adaptades); i 124 a la -3 (tres adaptades).

- Entrada i sortida de cotxes mitjançant una rampa de doble carril a Riera de Aragó.

- Accés per a vianants a través de tres punts amb escales i ascensors ubicats a: carrer Josep Maria Arnavat i Vilaró; nova plaça que es crearà damunt del pàrquing; a prop del raval de Sant Pere.

Equipament

- Espai polivalent de 1.100 metres quadrats amb accés a través de la nova plaça, Riera d’Aragó i carrer Josep M. Arnavat i Vilaró.

Calendari d’obres

- Obra civil de l’aparcament: 14 mesos. Després de construir de murs pantalla i excavar el terreny, ara es treballa en l’estructura i finalització de l’obra civil del pàrquing. Acabaria al febrer

- Construcció dels quatre blocs d’habitatges i urbanització: 22 mesos

Comentarios
Multimedia Diari