Ultimàtum de la pagesia: «Si no fan les obres per reaprofitar aigua al 2024, el sector al Baix Camp està mort»

Els agricultors exigeixen a la Generalitat que tramiti d’urgència el projecte de l’estació regeneradora a la depuradora de Reus i reclamen a l’Ajuntament de Reus que renunciï a l’aigua del pantà de Riudecanyes. Un centenar d’ells s’han concentrat al Mercadal, convocats per Unió de Pagesos

12 enero 2024 12:32 | Actualizado a 12 enero 2024 13:59
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un centenar de pagesos s’han concentrat, el migdia d’aquest 12 de gener, a la plaça del Mercadal de Reus per exigir que el projecte de l’estació regeneradora d’aigua a la depuradora de Reus «la Generalitat el declari d’urgència» i «no es tramiti ordinàriament com s’està fent». La protesta estava convocada per Unió de Pagesos, amb el suport de la comissió de seguiment de les obres articulada per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes.

El sector reclama a l’Ajuntament de Reus, a més, que «renunciï a l’aigua del pantà en favor dels pagesos» si hi ha sequera, i que això «ho acordi en un ple». I a tots els consistoris que s’abasteixen del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que «facin servir aquells recursos i no especulin amb l’aigua dels pous perquè és més barata». La mobilització ha estat encapçalada per una pancarta on podia llegir-se «Prou paraules, més inversions. El regadiu és vida, ajuts a la pagesia».

«La meitat del que tenia ja s’ha mort. A nosaltres, el novembre del 2022 ja se’ns va dir que no regaríem. Vam ser els primers de Catalunya», ha explicat Josep Zacaries Ferré, responsable de l’aigua de la comarca del Baix Camp a Unió de Pagesos. I ha lamentat que «estem a la ratlla de la ruïna i no tenim ningú al costat». «Ara som al gener del 2024 i ens trobem a quatre mesos que passi el mateix que l’any passat, i que a tot el Baix Camp se’ns assequi tot», ha dit.

El sentit de l’estació regeneradora és que els agricultors tinguin l’oportunitat d’aprofitar l’aigua de la depuradora de Reus després d’un terciari. La seva materialització, però, podria no produir-se fins d’aquí a dos anys.

«Només podem regar, i només ens podem salvar, si forcem que al 2024 aquesta obra es faci. I això només serà si la declaren d’urgència i donen els diners. Es pot fer. Però si no la declaren d’urgència, arribarem al 2026. I al 2026 ja no hi serem», ha apuntat Pere Guinovart, coordinador del Camp de Tarragona d’Unió de Pagesos. I ha subratllat que «venim de dos anys de sequera importantíssima».

La pagesia també ha denunciat que «encara hem de patir, a la zona on hi ha el CAT, que els ajuntaments treguin l’aigua dels aqüífers perquè ens acabem de morir. Els hem de reservar pels quatre pagesos que quedin, si és que n’hi ha cap». I ha alertat que la manca de rec afecta a la producció, amb la disminució de la collita i la mort d‘arbres, i desencadenarà conseqüències en multitud d’àmbits. «Hi ha moltes finques abandonades i encara en vindran moltes més, si hem d’esperar fins al 2026», ha expressat Guinovart.

Avís a l’administració

«Si d’aquí a un mes no tenim una resposta, anirem cap a la mobilització radical», ha avisat el sindicat. La concentració d’avui s’havia programat coincidint amb una reunió a l’Ajuntament de Reus per abordar temes vinculats a la sequera, però aquesta reunió s’ha cancel·lat a última hora per «qüestions d’agenda del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)», Samuel Reyes.

La cita «era extremadament important per iniciar les negociacions per reclamar la urgència del projecte i s’ha desconvocat», ha criticat Unió de Pagesos.

Al seu torn, la comissió de seguiment de les obres impulsada per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha distribuït un manifest per seguir sumant suports. El document reflecteix que «la situació d’extrema gravetat que estem vivint els pagesos i el món rural per la sequera fa que no puguem regar els camps que han donat fruits i verdures d’excepcional qualitat, com l’avellana DOP Reus o l’oli DOP Siurana. D’aquí que potser no podrem subministrar-vos més aquests productes frescos i de proximitat (...) tan necessaris per a la nostra sobirania i la nostra salut».

El mateix manifest afirma que «ens estem morint per manca d’aigua, però també per deixadesa de l’administració». «Hem demanat l’execució de les obres pendents per la reutilització de sis milions de metres cúbics que Reus aboca al barranc i es perden. I no hi ha manera que tingui caràcter d’urgència», detalla el redactat. I acaba demanant aquesta consideració d’urgència en la tramitació del projecte i en la posterior intervenció.

Comentarios
Multimedia Diari