Protecció Civil de la Generalitat i l'Aeroport de Reus han realitzat aquest matí un simulacre general d'emergència aeronàutica que ha consistit en l’accident d’una aeronau comercial durant les maniobres d’aterratge. El simulacre s’ha organitzat conjuntament entre Aena i la Direcció general de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.
La finalitat de l'exercici ha estat la de comprovar i avaluar la capacitat de resposta i coordinació dels diferents organismes implicats en el Pla d'Autoprotecció de l'Aeroport, així com també analitzar l'eficàcia dels mateixos, els temps de resposta i el grau de coneixement i integració de tots els col·lectius implicats per atendre aquest tipus d'emergències. També s'han practicat les accions incloses en el protocol d'atenció a familiars i s'ha valorat l'afectació d'una situació com la simulada a la gestió de la seguretat operacional de l'aeroport.
L'exercici ha simulat l'accident d'una aeronau comercial Boeing B738 provinent del Regne Unit amb 38 passatgers i 6 tripulants. Després d'aterrar, ha sortit de la pista i ha sofert un incendi, la qual cosa ha provocat víctimes i ferits de diferent gravetat.
La Torre de Control ha detectat l'accident i ha activat l'alarma, avisant al Servei de Salvament i Extinció d'Incendis (SSEI) d’Aena situat a les instal·lacions. En activar-se l'alarma s’han iniciat els procediments per posar en funcionament el Pla d'Autoprotecció de l’Aeroport i s'ha pres la decisió d’activar la sala de familiars i la sala d’il·lesos.
En paral·lel, s'ha alertat al Centre de Coordinació Aeroportuària (CECOA), que ha avisat al 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), que depèn de Protecció Civil de la Generalitat. D'altra banda, el CECOA ha activat el Pla d'Autoprotecció de l'Aeroport, un procediment que actua engegant el Lloc de Comandament Principal (PMP) i el Lloc de Comandament Avançat (PMA).
El PMP, encapçalat pel director de l'Aeroport de Reus, està format per responsables de diferents departaments d'Aena, de la companyia aèria accidentada, de Guàrdia Civil i de Policia Nacional.
El PMP i el PMA passen a integrar-se respectivament en el Comitè tècnic i el Centre de Comandament Avançat (CCA) quan s’activa el pla d’emergències aeronàutiques de Catalunya AEROCAT. Això comporta la incorporació de representants dels serveis d’emergència externs de l'aeroport i concretament de la Delegació de la Generalitat a Tarragona, els Bombers de la Generalitat, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), els Mossos d'Esquadra, Protecció Civil de la Generalitat i els Ajuntaments de Reus i Constantí. A més, comporta que les actuacions operatives passen a ser coordinades per Bombers de la Generalitat com a responsables del CCA per la coordinació dels serveis d’autoprotecció de l’aeroport i dels serveis d’emergència de la Generalitat.
Els bombers de l’Aeroport de Reus –Servei de Salvament i Extinció d’Incendis (SSEI) han realitzat tasques d’extinció, assegurant el segellat del combustible vessat per l’aeronau amb escuma i, coordinadament amb els Bombers de la Generalitat, realitzant el rescat i salvament dels ferits. A més dels bombers de l’Aeroport de Reus - Servei de Salvament i Extinció d’Incendis (SSEI), Aena ha utilitzat tots els mitjans interns de l’aeroport i ha comptat amb la participació de personal de tots els departaments en col·laboració amb Enaire, agents handling i Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.
Els Bombers de la Generalitat han participat a l'exercici amb una dotació del Parc de Reus i comandaments de la Regió d’Emergències de Tarragona. A més de les tasques de coordinació amb les autoritats de l’aeroport i altres actuants, els Bombers han fet el salvament i rescat de les víctimes i han donat suport als bombers de l’aeroport en l’extinció de l’incendi que s’ha originat amb l’accident.
Paral·lelament, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha rebut l’alerta sobre l’incident de múltiples víctimes (IMV) a través del 112. La Central de Coordinació Sanitària del SEM a Reus ha estat l’encarregada d’activar els recursos pertinents i gestionar la comunicació entre les diferents unitats implicades. En total s’han mobilitzat 7 unitats del SEM: dues de suport vital avançat; una de suport vital bàsic; un Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR); dos comandaments i un dels helicòpters medicalitzats del SEM, que té la base a Móra d’Ebre.
En total hi han intervingut 20 professionals del SEM, que han valorat i llistat els afectats de l’incident. Segons la gravetat de cada persona, se l’ha traslladat al centre sanitari més adient. En l’incident, també s’ha requerit la presència de l’equip de psicòlegs del SEM, que ha donat suport psicològic als afectats. A més, el SEM ha activat a la Unitat de Intervenció i Suport (UIS) i se n’ha simulat el temps d’arribada.
Els Mossos d'Esquadra han desplaçat al simulacre 5 patrulles de diferents unitats del cos. Els Mossos han realitzat el control d'accés i altres funcions pròpies del grup d’ordre.
Les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat han participat en el simulacre encarregant-se de la protecció del recinte i el control dels participants. Guàrdia Civil ha intervingut en l'exercici amb 45 agents i 17 vehicles, que han marcat el perímetre de seguretat en zona restringida, han estat pendents del correcte funcionament de la seguretat operacional de l'aeroport i han col·laborat en la identificació de les suposades víctimes, en la posterior investigació operativa i en la recollida de mostres d'ADN a familiars per a la comparació d'aquestes. Policia Nacional ha destinat al simulacre 12 agents i 2 vehicles. S'ha encarregat del control de les operacions a la zona d'arribades, ocupant-se de la recepció dels passatgers, de la seva identificació i de la confecció de fitxes de les víctimes per poder-les posar en contacte amb els familiars.
De l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) del Departament de Justícia han intervingut 2 metges forenses formant part dels equips d’identificació de víctimes conjuntament amb efectius de la Guardia Civil. Han realitzat aixecaments dels cadàvers de les víctimes i s’han incorporat al Centre de Comandament Avançat.
Per part de l’Ajuntament de Reus han participat al simulacre el tècnic de protecció Civil municipal i un regidor, els quals s’han desplaçat al Lloc de Comandament Principal (PMP). A més, dues patrulles de la Guàrdia Urbana han fet dos controls d’accés a la zona en coordinació amb el grup d’ordre.
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha desplaçat al simulacre 3 tècnics del servei territorial de Protecció Civil a Tarragona i dos tècnics del servei de l‘Operativa Territorial de la DGPC. A banda, el CECAT de Protecció Civil de la Generalitat ha actuat com a centre coordinador de l'emergència d'acord al previst en el pla AEROCAT, gestionant les diferents informacions de l’incident.