Reus i Vilallonga, unides per recuperar la memòria d’una històrica batalla

Els ajuntaments d’ambdós municipis col·laboren en l’organització d’activitats divulgatives sobre la batalla de Vilallonga i el Morell el 1838

23 agosto 2024 11:09 | Actualizado a 23 agosto 2024 11:11
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La batalla de Vilallonga i el Morell va enfrontar dos batallons liberals de Reus amb una fracció carlina l’1 de març de 1838, dins la Primera Guerra Carlina. Ara, quasi 190 anys després, els ajuntaments de Reus i Vilallonga junt amb el Centre d’Estudis Pere Virgili han signat un conveni per a l’organització d’activitats conjuntes de divulgació i recuperació de la memòria d’aquesta batalla del segle XIX. Les activitats es duran a terme els propers mesos amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de Reus i dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp.

El punt de partida

L’origen de la batalla va ser l’atac carlí contra dues diligències que portaven passatgers i el correu de Reus a Tarragona. Un dels batallons liberals va ser envoltat al Morell, va fugir cap a Vilallonga i es va refugiar a l’església, on van tocar les campanes per avisar l’altre batalló, que va arribar per alliberar-los. En l’emboscada van perdre la vida 133 milicians liberals reusencs i això va provocar una gran consternació a la ciutat. El número de soldats carlins víctimes a aquest atac es desconeix.

Un episodi molt representatiu del panorama sociopolític del segle XIX que va ser viscut per la societat reusenca com una oportunitat de defensa de les llibertats de la ciutadania, dins del llarg i complex enfrontament entre els autodenominats liberals i els carlins, defensors de formes més antigues de govern.

Actes per no oblidar

A Reus, l’Arxiu Municipal organitzarà una mostra de documentació relacionada amb la batalla i de manera conjunta amb els Serveis Funeraris, es durà a terme una actuació de senyalització de la Capella dels Herois de Vilallonga al Cementiri General de Reus, lloc on reposen les restes dels caiguts. Tambè es farà una conferència dins del cicle Primavera al Cementiri a càrrec del Centre d’Estudis Pere Virgili.

El Centre d’Estudis Pere Virgili en col·laboració amb l’Ajuntament de Vilallonga, organitzen el proper 8 de setembre una recreació històrica de la batalla amb la intervenció de milicians reusencs, carlins i liberals. Pilar Riera, membre del Centre d’Estudis de Vilallonga i de la Comissió per la Recreació de la Batalla de Vilallonga, avança que la recreació «es representarà com una obra de teatre amb diferents escenes i en dos espais: la Plaça de la Iglesia i la Plaça de la Creu».

La regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores, defensa les activitats organitzades afirmant que «contribueixen a la divulgació d’un episodi molt significatiu a la història de Reus al segle XIX com a nucli impulsor d’idees liberals».

Comentarios
Multimedia Diari