L’Ajuntament de Reus ha aprovat de forma inicial, aquest divendres 17 de novembre al ple municipal, la modificació de l’Ordenança número 24, reguladora de les prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari pels serveis de subministrament d’aigua potable, dels serveis de clavegueram i altres tarifes de serveis vinculats.
La pujada seria d’un 10%. En paraules del regidor socialista Manel Muñoz, en representació del govern municipal, “estem vivint una situació de crisi climàtica sense precedents, amb una greu sequera, de les pitjors des que tenim registres i, aquesta situació, fa necessari adequar les tarifes de subministrament d’aigua per les dificultats i el cost actual d’accés amb aquest bé i serveis de caràcter bàsic”.
Muñoz també ha abordat que cal que tothom tingui accés a l’aigua, “independentment de la seva situació econòmica”: “La modificació que proposem no només abasta les tarifes del servei, sinó també de la modificació de l’article 7 bis de l’ordenança, en el sentit de que els abonats per ús domèstic que siguin beneficiaris de la tarifa social del cànon de l’aigua, ho siguin també de la tarifa social del servei en l’àmbit municipal i els sigui d’aplicació la reducció del 50% de l’import de la quota fixa i del preu del primer i segon bloc de la quota variable d’aigua i de claveguera”.
L’acord, ha continuat, “proposa l’adequació i ajust, així com l’actualització de les tarifes de l’aigua i també el caràcter social per accedir de forma generalitzada i fàcil a totes les persones que siguin vulnerables i que tinguin dificultat d’accés a aquest servei bàsic”.
Incrementar la tarifa als que malbaraten
Ja en el torn de debat dels partits de l’oposició, la portaveu de la CUP de Reus, Mònica Pàmies, ha justificat l’orientació del vot del grup municipal al qual representa amb el següent: “És un increment en el 10% de la tarifa de l’aigua en el consum fix i en el variable, en tots els trams, creiem que això no és una ordenança que fomenti el bon ús de l’aigua, perquè no s’està premiant a qui en fa un bon ús de la mínima o de la mitjana establerta per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)”. Tot plegat, “no fomenta el bon ús de l’aigua”, va insistir Pàmies, però en tot cas “es podria aplicar un major increment, del 10% o més, a la gent que malbarata l’aigua”.
La regidora Mariluz Caballero (Junts per Reus) també ha dit la seva: “Sorprèn comprovar que l’expedient de pressupostos incorpora aquests ingressos quan l’ordenança encara no s’havia presentat, pregunta que vam fer anar en comissió informativa davant la perplexitat del fet i sorprèn la resposta: ‘l’expedient no va arribar a temps’”. Al debat, ha declarat Caballero, “la proposta d’acord d’avui, de la pujada del 10% de la tarifa d’aiguam és el resultat de la no planificació i la manca de gestió i rigor, a vostès no els sorprèn?”.
El resultat serà que “aquesta ordenança no s’implementarà l’1 de gener pel termini de 30 dies d’exposició pública per fer al·legacions, però en aquest cas tenen la sort que la podran aplicar; ara, això sí, en ser bimestral, la factura anirà partida en dos preus, un cop es publiquin la modificació de l’aprovació definitiva”. És a dir, ha afegit la regidora de Junts, “que a sobre que al ciutadà li complicarem una mica més la vida, al final no sabrà quina tarifa és la que acabarà pagant”.
Muñoz, a la rèplica, ha insistit en el fet que “no improvisem, precisament és una mostra de no improvisació el fet d’haver tramitat l’expedient en el temps que es requeria i poden veure la complexitat del mateix amb la proposta que es fa de tarifes; en cap moment hem seguit cap pas fora de termini per aprovar les ordenances de l’any vinent”.