Pregó de Sant Pere: «L’esforç, la disciplina i el treball són valors que Reus aprecia»

L’atleta Núria Gil va obrir la Festa Major 2023 amb una crida a «visibilitzar els referents femenins i els esportistes de casa» i destacant els clubs locals. La pregonera va haver d’encendre fins a tres cops la Tronada, que es va aturar

24 junio 2023 22:55 | Actualizado a 25 junio 2023 06:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Hauria d’haver estat, ahir, a Chamonix, als Alps Francesos, posant-se a punt per al tret de sortida a una cursa. Però el cos li havia demanat descans. I, així, la corredora Núria Gil va poder gaudir l’«oportunitat única» de pronunciar el pregó que enceta Sant Pere.

No s’ho esperava. «L’atletisme m’ha ensenyat a ser metòdica i rigorosa» i «la proposta que em traslladava l’alcaldessa era insòlita», va explicar.

Des del faristol, i amb un permanent somriure, va prendre la paraula per reclamar «visibilitat per a les dones de l’esport i per als esportistes de casa nostra». Va repassar la seva trajectòria com a atleta, va subratllar la gran importància dels clubs locals i va destacar que «esforç, disciplina i treball són valors que Reus aprecia».

Gil va recordar que «l’atletisme va començar a ser part de la meva vida al Pare Manyanet» abans de «fer un pas més enllà» amb el Reus Ploms, que «em va veure créixer com a professional de l’esport» entrenant durant llargs anys amb el seu tiet Quimet Ras. Un temps més tard «la gent em coneixia com l’atleta de ratlles de Reus».

La pregonera va agrair als seus pares la dedicació, «també cap a les meves germanes Neus i Laia», en els entrenaments i competicions. I va recordar els temps estudiant Fisioteràpia a la URV, quan una lesió va apartar-la de l’activitat.

Per a l’atleta, que ha dut «el nom de la ciutat per tot el món», Reus és «el meu refugi i, alhora, un lloc on escapar». Gil va lloar «la importància que el municipi dóna a l’esport, tenint en compte els seus esportistes i donant-los veu». Va animar als nens i nenes a «iniciar-se en la pràctica esportiva» i a «aferrar-se als seus valors per aconseguir tot allò que desitgin en qualsevol àmbit».

Dos minuts de Tronada

La Tronada, la que obre la Festa Major, va haver d’encendre-la tres cops. I és que discorria lenta –va superar els dos minuts– i en dues ocasions es va aturar. Com és habitual, el pregoner acompanya el recorregut amb la vara encesa i, ahir, Gil va emprar-la per fer que acabés de petar.

No és la primera anècdota de la Tronada: el 1997, Jordi Pujol va anar mascle per mascle perquè la pluja havia deteriorat la reguera de pólvora; i, el 2016, va petar al revés. Els pirotècnics analitzaven ahir al vespre les causes d’aquesta última aturada.

En el seu primer Sant Pere d’alcaldessa, i coincidint amb l’Any Xavier Amorós, Sandra Guita va citar l’escriptor, pregoner el 1983: «Deia que ‘les festes són evidentment per a tothom, per això som ciutat oberta en temps de guerra i temps de pau (...). Unes festes que han de sortir del carrer, de la voluntat popular, espontànies i vives (...) i desitjo a tothom que les fruïm amb plenitud’».

Quim Vilafranca, Tro de Festa

El fundador i excap de colla de la colla dels Xiquets de Reus Quim Vilafranca ha estat guardonat aquest 2023 amb el Tro de Festa. «Em fa molta il·lusió i us dono eternament les gràcies», va expressa al moment de recollir la distinció, al desenllaç del pregó, al Saló de Plens.

I va recordar que «vaig participar al consell de l’Institut Municipal d’Acció Cultural quan es va instaurar el guardó i mai havia pensat que pogués recaure en mi; pensava que era per a gent més important».

$!Quim Vilafranca, recollint el Tro de Festa de mans del regidor de Cultura, Daniel Recasens. Foto: Alba Mariné

Sobre el seu extensíssim bagatge casteller, amb el Tro de Festa a 2023 les mans, Vilafranca va apuntar que «ara fa 43 anys, una colla de joves vam començar una cosa que llavors era una bogeria. Vam haver de lluitar molt i vam arrencar des de zero. I hem anat avançant».

«En nom dels 700 socis que té avui Xiquets de Reus i en el dels més de 300 que ens posem la camisa cada vegada que toca fer-ho, us ho agraeixo», va finalitzar, emocionat.

Comentarios
Multimedia Diari