La balada dels tres cantons

Munta i Baixa. Un racó de telesèrie. Rastres de botigues històriques, nissagues de comerciants i aliances matrimonials s’amaguen a la confluència entre el Mercadal i Monterols

27 octubre 2024 13:15 | Actualizado a 27 octubre 2024 13:18
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Durant cent vint anys, La Maravilla va ser una afamada botiga reusenca de roba, ubicada primer a la plaça del Mercadal i després al carrer de Monterols, cantonada amb el de la Galera, on el rètol que la recorda s’ha mantingut malgrat la rotació comercial al local –avui Florencia Shop–.

Vaig interessar-me per aquesta cantonada, i les altres dues que la flanquegen obrint-se al Mercadal, arran de les múltiples referències que m’hi portaven tot fent la recerca per al llibre La Pensilvània, l’or negre dels Vilella. Ara que a Reus es fan múltiples rutes turístiques per a descobrir els aspectes més rellevants del passat i present de la ciutat –la darrera, precisament dedicada als comerços històrics–, potser aquest racó donaria per a un guió de telesèrie sobre botigueres, emprenedors, nissagues comercials, aliances matrimonials...

Què ens amaga La Maravilla, de tot això? Abans de dir-se així, aquest establiment es va convertir en un comerç de referència a mitjan segle XIX, regentat per Jaume Padró –un representant de teixits de Manresa instal·lat a Reus– i Anna Ferrer. Venien «novetats per a senyores i gran sortit d’articles per a cavallers», amb gèneres nacionals i estrangers.

La cura amb què gestionaven el negoci del carrer de Monterols, 2 i Galera, 1, la van estendre als matrimonis dels seus fills. L’hereu, Jaume Padró Ferrer, es va casar amb Antònia Pratdesaba, pubilla de la botiga de teixits del davant –Monterols, 1, cantonada amb la plaça del Mercadal, avui Intecat Tienda Apple–, propietat d’Esteve Pratdesaba, un dels comerciants del sector amb més reputació a la ciutat.

De la mateixa manera, la filla, Anna Padró, es va casar amb Joaquim Navàs Domingo, que també tenia botiga de roba al carrer de Monterols, gairebé al costat de la dels Padró i que després es va traslladar al local veí del carrer de la Galera, 3.

Jaume Padró Ferrer va emprendre una exitosa carrera empresarial i política, fins que la volada que van agafar els seus altres negocis –era un dels socis principals de la Casa Vilella– el va portar a traspassar la botiga als germans Josep i Melcior Bufill, que el 1887 hi van obrir una drogueria al major i al detall.

‘La Maravilla’

Però la drogueria no va durar gaire i el 1891, Joaquim Gibert, propietari de La Maravilla, que estava a la cantonada del Mercadal amb el carrer de les Galanes, hi va traslladar la seva prestigiosa tenda de roba. Ja al segle XX, La Maravilla passarà a mans de la societat Pujol, Bergués, Esteva i Companyia. I, fins i tot, conviurà amb la cotilleria La Moda de París, oberta el 1928 al pis principal.

La Maravilla perdurarà ininterrompudament a la cantonada entre Monterols i la Galera fins al 1980 i, a partir d’una reforma posterior, reprendrà l’activitat allotjant noves ofertes comercials.

Reculem en el temps per a recuperar el fil dels casaments entre les famílies botigueres d’aquests tres cantons. Joaquim Navàs i Anna Padró van continuar prosperant al negoci tèxtil. El local del carrer de la Galera,3, se’ls va quedar petit i es van traslladar gairebé al davant, a la plaça del Mercadal, 5. A semblança del seu propi enllaç, el seu hereu, Joaquim Navàs Padró, es va casar amb la filla de la competència, Pepa Blasco Roura.

Els Blasco tenien un magatzem de teixits que va començar al número 2 del Mercadal i va anar expandint-se per aquesta mateixa vorera, davant per davant de la nova botiga dels Navàs, que aviat també van necessitar ampliar-la, primer amb un local del costat i després cercant un nou emplaçament.

La fortíssima empenta que Joaquim Navàs i Pepa Blasco van donar al negoci els va portar a comprar, el 1898, la gran casa veïna de cal Cardenyes, un casalot del segle XVII que ocupava la cantonada entre el Mercadal i el carrer de Jesús, i que seria enderrocat per a aixecar un nou edifici de caràcter monumental, destinat a residència familiar i amb la planta baixa dedicada a acollir el magatzem de teixits, que ja era un dels de més anomenada de la ciutat, tant en la venda al detall a la mateixa botiga, com a l’engròs per tot el país.

Els nous propietaris van encarregar la construcció d’una fastuosa casa modernista a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. La història de la Casa Navàs és ben coneguda

‘La Alianza’

Als baixos de cal Cardenyes havia obert poc abans el Gran Bazar La Alianza, de quincalla, juguets i lents graduades, regentat per la família Salas-Olivé, que arran dels projectes de Joaquim Navàs van haver de buscar una nova ubicació. El 1902 van comprar la Casa Olives de la cantonada entre la plaça del Mercadal i el carrer de Monterols, un casalot setcentista on havia nascut el general Prim. Uns anys abans, la planta baixa d’aquest edifici havia acollit la botiga de roba d’Esteve Pratdesaba, de qui ja hem parlat en començar aquesta histora.

Al nou espai, La Alianza va ampliar la seva oferta amb més productes que atapeïen els seus populars aparadors, i també va potenciar la secció d’òptica, que posteriorment s’ampliarà i independitzarà i que ha arribat als nostres dies convertida en la coneguda cadena Òptica Salas.

Instal·lada en un dels millors locals comercials de l’època, La Alianza va esdevenir un referent ciutadà durant dècades, igual que La Maravilla. A les seves privilegiades cantonades del començament del carrer de Monterols, ambdues botigues van conviure davant per davant fins als anys setanta del segle XX.

Comentarios
Multimedia Diari